Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rakúšania nezvládajú nápor migrantov, zatvorili hranice
Zdielať na

Rakúšania nezvládajú nápor migrantov, zatvorili hranice

EURÓPA / Napätie na slovinsko-rakúskych hraniciach sa vystupňovalo po tom, čo Viedeň rozhodla zatvoriť hranice. Urobila tak len dočasne, pretože nezvládala obrovský nápor prichádzajúcich migrantov. Rakúsko sa zároveň rozhodlo sprísniť azylové podmienky. Vydávať bude len trojročné povolenie a jeho predĺženie bude závisieť na situácii v domovskej krajine.

Na slovinsko-rakúsku hranicu stále prichádzajú skupiny migrantov. Unavení, hladní a premrznutí čakajú, kým im kontroly otvoria závory a pustia ich ďalej do západnej Európy. Rakúske úrady však pre nezvládnuteľné počty dočasne zastavila transport migrantov. Väčšina ľudí je nútená zostať tam aj niekoľko hodín či dokonca dní.

Mrazivé noci

Spolu so svojimi deťmi sa zohrievajú ako len môžu. Najhoršie sú pre nich mrazivé noci. "Sme tu už od obeda. Počuli sme, že do Rakúska sa dá dostať veľmi jednoducho, ale teraz zatvorili hranice. Pre nás je to veľmi zložité, pretože keď sa zotmie, je veľmi zima," hovorí Afgánka Mahibi.

Riskovať svoj život na provizórnych plavidlách z Turecka do Grécka sú stále ochotné stovky Afgáncov a Sýrčanov. Grécke ostrovy sú však pre nich len prvou z mnohých zastávok, ktoré musia absolvovať pri ich ceste do Západnej či Severnej Európy.

Dobrovoľníci z Nórska

Od začiatku roka dorazilo na grécke pobrežie pol milióna utečencov. Niektorí dobrovoľníci cestujú až zo severu Európy aby pomohli tým, ktorí to potrebujú. "Sme skupinka piatich ľudí na Lesbose a pomáhame utečencom. Dávame im jedlo, šaty a snažíme sa, aby mohli naplniť svoje základné potreby. Musíte to zažiť, aby ste pochopili, aké je to zlé," tvrdí dobrovoľníčka z Nórska Line.

Aj napriek ostražitosti a pomoci domácich i dobrovoľníkov sú tragédie takmer na dennom poriadku. Len za minulý týždeň prišlo o život v Egejskom mori 60 ľudí. Polovicu z tohto počtu tvoria malé deti.

Reportáž o utečencoch spracovala redaktorka Jana Bothová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy