Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Islamský štát varuje: zaútočíme na väzenia, v ktorých držíte džihádistov
Zdielať na

Islamský štát varuje: zaútočíme na väzenia, v ktorých držíte džihádistov

RIJÁD / Extrémistická organizácia Islamský štát pohrozila útokom na nápravné zariadenia, v ktorých sú väznení džihádisti. Hrozby prišli po tom, ako Saudská Arábia popravila v sobotu 47 ľudí pre terorizmus. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Organizácia Islamský štát chce zničiť väznice, v ktorých Saudská Arábia väzní radikálov. Hrozba zo strany ISIS sa objavila potom, ako Saudská Arábia popravila v sobotu 47 ľudí, z toho 43 odsúdených militantov z teroristickej siete al-Káida.

Saudská Arábia bola vo svete kritizovaná za popravu tak veľkej skupiny ľudí a za rozsudky smrti všeobecne. Pretože štyria z popravených boli šíiti, ozval sa veľmi ostro šíitsky Irán, čo vyvolalo diplomatickú krízu medzi oboma štátmi. Saudská Arábia tvrdí, že všetci popravení boli odsúdení výhradne za svoju teroristickú činnosť bez ohľadu na svoju vieru.

Väznení militanti

Podľa článku zverejneného v utorok na internete chcú militanti z ISIS zaútočiť na väznice al-Háir a Tarfíja, v ktorých je zadržiavaných mnoho militantov z Islamského štátu a al-Káidy.

K útoku na väznicu al-Háir, nachádzajúcu sa neďaleko saudskoarabskej metropoly Rijád, došlo už vlani v júli, keď sa pri kontrolnom stanovišti pred týmto nápravným zariadením s najvyšším stupňom stráženia odpálil samovražedný atentátnik v aute.

Odkaz ISIS

Islamský štát bojuje hlavne v Sýrii a Iraku, ale od novembra 2014 vykonal útoky tiež v Saudskej Arábii. Teraz na internete pohrozil, že zaútočia na väznice Al-Hair a Tarfíja. "Islamský štát sa vždy snaží oslobodiť väzňov, ale počítame s tým, že problém väzňov nebude definitívne vyriešený, pokiaľ nebude odstránená vláda tyranov a potom budú jej väznice rozmetané do základov," uvádza sa v materiáli ISIS.

Al-Hair je väznica s maximálnou ostrahou vzdialená necelých 50 kilometrov južne od Rijádu. Ide o najväčšie väzenské zariadenie v Saudskej Arábii a používa sa pre osoby usvedčené z bežnej kriminality a z terorizmu. Vlani sa pri kontrolnom stanovisku pred touto väznicou odpálil stúpenec ISIS v aute, pri útoku výbuchu zomrel.

Najčítanejšie správy