Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Deti si kúpili nelegálne delobuchy, nemecká polícia im zabavila 230 kusov
Zdielať na

Deti si kúpili nelegálne delobuchy, nemecká polícia im zabavila 230 kusov

DRÁŽĎANY / Nemecká polícia v Sasku zabavila trom deťom 230 zakázaných petárd a delobuchov, ktoré si krátko predtým kúpili v Českej republike. Informoval o tom denník FreiePresse.

Chlapec s dvoma dievčatami vo veku deväť až 13 rokov sa v pondelok z Chemnitz vydali vlakom do českého pohraničného mesta, kde si na trhovisku nakúpili 218 delobuchov bez príslušného označenia a dvanásť menších guľových bômb, pre ktoré Nemci vyžadujú zvláštne povolenie a plnoletosť. Po zabavení pyrotechniky predali policajti deti ich rodičom.

Nemecké úrady každoročne v období vianočných sviatkov a konca roka varujú pred pyrotechnikou dovážanou zo zahraničia, najmä z Českej republiky a Poľska. Dovezené petardy a delobuchy totiž obsahujú väčšie množstvo čierneho prachu a pri ich odpaľovaní hrozia podľa nemeckého Spolkového úradu pre skúmanie materiálov vážne zranenia.

Populárne ohňostroje

Novoročné ohňostroje sú v Nemecku veľmi populárne. Nemci ročne utratia okolo 120 miliónov eur len za pyrotechniku, ktorú odpália na Silvestra. Úrady odhadujú, že prinajmenšom desať percent tejto čiastky mieri do nákupu nelegálne dovezených ohňostrojov a delobuchov.

Nemecko podobne ako niektoré ďalšie európske krajiny predaj i odpaľovanie zábavnej pyrotechniky výrazne obmedzujú. Zakázané sú napríklad ohňostroje v blízkosti domov či stavieb z dreva.

Silnejšie delobuchy si môžu Nemci legálne kúpiť len počas posledných troch pracovných dní v roku. Odpaľovanie takejto pyrotechniky je potom zákonom vyhradené len na 31. decembra o polnoci do 1. januára do polnoci. Obce ale môžu čas odpaľovania aj miesta na to určené ešte viac obmedziť.

Petardy sú nebezpečné. Maťovi explózia odtrhla palec, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy