Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Od januára čaká motoristov zmena, elektronická diaľničná známka
Zdielať na

Od januára čaká motoristov zmena, elektronická diaľničná známka

BRATISLAVA / Od 1. januára prichádza nová forma diaľničnej známky. Elektronickú diaľničnú známku si budete môcť kúpiť aj cez internet alebo mobil. Ceny oproti papierovým známkam sa nezmenia.

Elektronická diaľničná známka sa dá kúpiť cez internet, mobilnú aplikáciu, na hraničných priechodoch v smere do Slovenskej republiky, v samoobslužných zariadeniach, na predajných miestach a predovšetkým na čerpacích staniciach.

Pri jej kúpe musíte zadať evidenčné číslo auta, krajinu registrácie a e-mailovú adresu alebo telefónne číslo.

Známka je neprenosná

Údaje o aute sa potom zapíšu do centrálnej databázy. Ceny nových známok v porovnaní s predchádzajúcimi papierovými verziami sa nezmenili.

"Elektronická diaľničná známka patrí k danému evidenčnému číslu vozidla," vysvetľuje viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel.

Diaľničná známka je teda neprenosná. Pri predaji auta prejde spolu s ním na nového majiteľa.

Ak ste si kúpite diaľničnú známku a auto sa v priebehu budúceho roka rozhodnete predať, známka bude patriť novému majiteľovi vozidla. Stačí, ak požiada Národnú diaľničnú spoločnosť, aby zmenu zapísala do evidencie. Pre majiteľov motoriek sa s príchodom nových diaľničných známok nič nemení. "Platí to isté, čo platilo aj v tomto roku, čiže motocykle nemusia mať zaplatenú diaľničnú známku," uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

ZŤP a motorky

Držitelia karty ZŤP, ktorí majú rozhodnutie o oslobodení platenia diaľničnej spoločnosti, prejdú do nového systému automaticky. "V opačnom prípade, ak ešte držiteľ parkovacieho preukazu ZŤP nepožiadal o oslobodenie od úhrady za diaľničnú známku môže tak urobiť od 1. januára 2016," dodala hovorkyňa Žgravčáková.

Samostatnou kategóriou sú prívesné vozíky. V prípade, že sa ŠPZ vozíka nezhoduje s vozidlom, ktoré ho ťahá, nestačí mať zakúpenú diaľničnú známku len pre to auto. Každý vozík musí mať svoju zakúpenú diaľničnú známku. "Ukladanie pokút v tejto oblasti je v kompetencii policajného zboru a príslušníkov Okresných úradov," dodal policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy