Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Vodič zaplatil pokutu, no zákon neporušil
Zdielať na

Vodič zaplatil pokutu, no zákon neporušil

BRATISLAVA / Obľúbená rubrika Ako to nespackať sa vracia. Na otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Katka tvrdí, že dostala neprávom zvláštnu pokutu. Údajne mala ísť cez plnú čiaru, ktorá neexistovala. Neskôr policajti argumentovali predchádzaním v križovatke, ktorá tam vraj tiež nebola.

"A keď im môj spolujazdec povedal, že tam nie je žiadna križovatka, ani plná čiara, odpovedali, že má byť ticho, lebo inak zaplatím pokutu 60 eur alebo mi zoberú vodičský preukaz na rok. Samozrejme v panike som pokutu zaplatila," dodáva Katka. Dá sa proti takému postupu niečo robiť?

"Podľa zákona za priestupok možno uložiť pokutu v blokovom konaní, iba  ak je priestupok spoľahlivo zistený a priestupca je ochotný pokutu zaplatiť. To znamená, že v prípade, ak ste sa nestotožnili so skutkom, ktorý vám policajt kládol za vinu, respektíve neboli ste si vedomá žiadneho porušenia pravidiel cestnej premávky, nezvnikol dôvod, aby ste zaplatili blokovú pokutu. V tomto prípade vám ani nemôže byť zadržaný vodičský preukaz a za bežné priestupky je pokuta v blokovom konaní maximálne vo výške 50 eur už od roku 2013," ozrejmuje policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Následne policajt vodiča poučí, že ho predvolajú na dopravný inšpektorát, kde vodič môže dokázať svoju nevinu.

Diaľničná známka a preukaž ZŤP

Mária chce vedieť, či potrebuje na jazdu po diaľnici diaľničnú známku v prípade, že je držiteľkou preukazu ťažko postihnutej osoby.

"Zmenou zákona o diaľničnej premávke od 1. januára 2015 musia držitelia parkovacieho preukazu ZŤP automobil, ktorý chce oslobodiť od povinnosti úhrady, vopred zaregistrovať. Registrácia je jednoduchá. Treba si vytlačiť a vyplniť žiadosť, ktorá sa nachádza na stránke NDS. Následne priložiť kópiu technického preukazu vozidla, kópiu parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím a žiadosť spolu s kópiami poslať na adresu Národnej diaľničnej spoločnosti," hovorí Ábel.

Negramotní držitelia vodičského preukazu

Ľuboša trápia držitelia vodičského preukazu, ktorý vraj evidentne nevedia ani čítať, ani písať. Údajne ich vo svojom živote stretol už niekoľko a nerozumie, ako mohli prejsť testami v autoškole.

"Nepoznám taký prípad, keby by bol vodičský preukaz vydaný aj osobám, ktoré nevedia čítať, písať alebo počítať. Napriek tomu, v prípade, ak občan má takéto podozrenie, môže uvedenú skutočnosť oznámiť na najbližšom útvare policajného zboru. Oznámenie bude dôsledne preverené a ak sa potvrdí opodstatnenosť, budú aj adekvátne dôsledky," vysvetľuje Ábel.

Na otázky čitateľov odpovedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy