Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Diplomatickou štvrťou Kábulu otriasol výbuch, prihlásil sa k nemu Taliban
Zdielať na

Diplomatickou štvrťou Kábulu otriasol výbuch, prihlásil sa k nemu Taliban

Zdroj: SITA

KÁBUL / Hlasná explózia otriasla v Kábule ostro stráženú štvrťou zahraničných ambasád, sídiel medzinárodných organizácií a vládnych budov. K útoku sa prihlásilo fundamentalistické hnutie Taliban, informovala agentúra Reuters.

Podľa polície najmenej traja útočníci cielili na penzión blízkosti španielskej ambasády v afganskej metropole. Najmenej sedem ľudí previezli do nemocnice vzdialenej 700 metrov od veľvyslanectva.

Agentúra AFP s odvolaním sa na miestne aj španielske úrady napísala, že išlo o útok na španielske veľvyslanectvo v Kábule. Zástupca Talibanu podľa Reuters uviedol, že terčom útoku bol "penzión votrelcov".

Nálož v aute

Hovorca irackého ministerstva vnútra na Twitteri napísal, že pravdepodobne explodovala nálož umiestnená v automobile. Po výbuchu podľa polície na mieste prepukla prestrelka. Polícia je na mieste.

Explózia, ktorá podľa Reuters prerušila niekoľko mesiacov relatívneho pokoja v afganskom hlavnom meste, prišla po tom, čo sa prezident Ašraf Ghany vrátil z regionálnej mierovej konferencie v Islamabade, zameranej na oživenie mierových rozhovorov s hnutím Taliban.

Letisko v Kandaháre

V stredu si útok Talibanu na letisko v juhoafganskom Kandaháre vyžiadal najmenej 50 obetí, z toho mnoho civilistov. O život prišlo tiež 11 útočníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy