Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Islamský štát nasadil v Iraku a Sýrii jedovatý yperit, tvrdí BBC
Zdielať na

Islamský štát nasadil v Iraku a Sýrii jedovatý yperit, tvrdí BBC

LONDÝN/WASHINGTON / Americká vláda je čoraz viac presvedčená o tom, že Islamský štát (ISIS) vyrába a používa v Iraku a Sýrii chemické zbrane. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ USA, ktorého citovala britská stanica BBC.

Washington podľa uvedeného zdroja zaznamenal už najmenej štyri rôzne prípady, keď ozbrojenci ISIS nasadili bojový plyn yperit, a to na oboch stranách iracko-sýrskych hraníc. Látku v práškovej forme pravdepodobne naplnili do klasickej munície, napríklad do mínometných striel.

BBC: horčičný plyn

Dôkazy. ktoré potvrdzujú toto tvrdenie mali možnosť vidieť aj členovia tímu BBC pôsobiaceho v pohraničí Turecka a Sýrie. "Používajú horčičný plyn. Vieme to," povedal pre BBC americký vládny činiteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Spojené štáty sa podľa neho domnievajú, že v rámci extrémistickej organizácie ISIS existuje špeciálna skupina, ktorá testuje a vyrába chemické zbrane.

Sámovýroba bojovej látky

Nateraz nie je jasné, ako sa Islamský štát k yperitu dostal, zahraničné tajné služby sa však domnievajú, že si túto bojovú látku sám vyrába. Nejde totiž o zložitú chemikáliu a know-how na jej výrobu je ľahko dostupné.

Alternatívne vysvetlenia predpokladajú, že militanti ISIS sa zmocnili skladov chemických zbraní v Iraku alebo Sýrii, čo však Washington považuje za menej pravdepodobné.

Americké úrady zatiaľ používanie yperitu Islamským štátom oficiálne nepotvrdili.

Radikáli z organizácie Islamský štát pred dvomi mesiacmi zverejnili video s popravou asi 25 sýrskych vojakov. Hromadnú vraždu vykonali v antickom amfiteátri v Palmýre, informujú zahraničné médiá.Video nie je vhodné pre maloletých divákov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy