Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Popravili sme uneseného Chorváta, tvrdia islamisti
Zdielať na

Popravili sme uneseného Chorváta, tvrdia islamisti

KÁHIRA / Ozbrojenci z hnutia Sinajská provincia napojení na Islamský štát tvrdia, že zoťali hlavu chorvátskemu rukojemníkovi, ktorého uniesli v Egypte. Na internete zverejnili i údajne zábery jeho mŕtveho tela. Chorvátsky premiér Zoran Milanović k tomu povedal, že zločin zatiaľ nemožno so stopercentnou istotou potvrdiť, ale panujú obavy, že správa je pravdivá.

Tridsaťročný otec dvoch detí, ktorý sa na nedávnom videozázname identifikoval ako Tomislav Salopek, v Egypte pracoval. Radikáli ho uniesli 22. júla. Informáciu o zabití chorvátskeho rukojemníka egyptské a chorvátske úrady preverujú.

Vojna proti ISIS

V stredu zverejnený záznam doplnili islamisti o text, že muža zabili "pre účasť jeho krajiny vo vojne proti Islamskému štátu", napísala agentúra AP. Na fotografii je vidieť zakrvavené telo a na ňom položená hlava muža. fotografie vznikli v púšti. Za obeťou vlaje čierna vlajka islamistov.

"Túto správu sme videli na internete a teraz ju preverujeme. Ak sa potvrdí, že je pravdivá, budeme o tom médiá informovať prostredníctvom vyhlásenia," citovala agentúra Reuters hovorcu egyptského ministerstva vnútra.

Koniec mlčania

Podobne sa vyjadril predseda chorvátskej vlády Milanović na mimoriadnej tlačovej konferencii. "Je mojou povinnosťou prerušiť mlčanie a povedať chorvátskej verejnosti, že nemôžeme so stopercentnou istotou povedať, že je pravda to, čo vidíme a čo je strašné," povedal. 

"Neviem, či to budeme schopní povedať v nasledujúcich dňoch, ale to, čo vidíme, nevypadá dobre. Obávam sa, že po prvýkrát to, čo sa stalo občanom iných štátov, sa teraz stalo chorvátskemu občanovi," dodal.

Za údajným zabitím rukojemníka stoja ozbrojenci zo skupiny Sinajská provincia. Pod týmto názvom sa skrýva skupina Ansar Bajt al-Makdis, ktorá pôsobí na sinajskom polostrove už mnoho rokov. Nedávno sa ale prihlásila k organizácii Islamský štát. Ten za uplynulý rok obsadil rozsiahle územia v Iraku a Sýrii.

Štyridsaťosem hodín

Minulý týždeň ozbrojenci zverejnili videozáznam, na ktorom Salopek hovorí, že ho radikáli do 48 hodín zabijú, ak nebudú prepustené moslimské ženy uväznené v egyptských väzniciach.

Medi tými, kto odsúdil oznámené zabitie Salopeka, je okrem iného aj káhirská univerzita Al-Azhar, ktorá je všeobecne uznávanou islamskou autoritou. Podľa agentúry AP vraždu označila za "démonický čin", ktorý je v rozpore s náboženstvom. Vo vyhlásení univerzita tiež uviedla, že islamské právo, šaría, zakazuje prelievať krv cudzincov, a že to, čo "teroristi" urobili, je zradou proroka Mohameda a všetkých moslimov.

Chorvátske ministerstvo zahraničných vecí už 24. júla informovalo o tom, že skupina ozbrojených mužov v Egypte uniesla chorvátskeho občana, ktorý tam pracoval. Na videu nazvanom Odkaz egyptskej vláde muž kľačal a mal na sebe oranžovú kombinézu, ktorú obvykle nosili väzni islamistov. Za Salopkom stál maskovaný muž s nožom v ruke. Bola vidieť aj čierna vlajka islamistov.

Islamisti tvrdia, že popravili uneseného Chorváta, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy