Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kaddáfího syna vo väzení mučia, Líbya informáciu preveruje
Zdielať na

Kaddáfího syna vo väzení mučia, Líbya informáciu preveruje

TRIPOLIS / Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch požiadala o preverenie informácie, že syna bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího vo väzení mučia. Na sociálnych sieťach sa totiž objavilo video, na ktorom bývalého futbalistu Saadího Kaddáfího bijú.

Kaddáfího držia vo väznici v Tripolise. Human Rights Watch žiada, aby väznica prepustila a potrestala tých strážcov, ktorí majú s mučením niečo spoločné. Úrad generálneho prokurátora podľa médií tvrdí, že vyšetrovanie už začalo.

So zaviazanými očami

Video zachytáva výsluch štyridsaťdvaročného Saadího. So zaviazanými očami sedí a počúva výkriky iných väzňov bitých niekde v pozadí. Potom sa ho jeden zo strážcov spýtal, či chce byť bitý po nohách alebo po chrbte.

"Čo je to za otázku? Po nohách," povedal Kaddáfí a ďalší záber ukazuje chodidlá zviazaného človeka a hadicu, ktorou strážca väzňa bije. Prokuratúra tvrdí, že sa snaží strážcu zachyteného na záberoch identifikovať.

Video je na internete od nedele. Nakrútené bolo pravdepodobne v tripoliskej väznici Hadba, ktorú majú v rukách milície Fadžr. Objavilo sa krátko po vynesení rozsudku nad Saadovým starším bratom Sajfom Islámom.

Útek z Líbye

Minulý týždeň dostal Sajf Islám trest smrti za zločiny spáchané počas revolúcie. Proces je kritizovaný ako neobjektívny a nespravodlivý. Sajfa Isláma zadržiavajú mimo Tripolisu milície, ktoré ho chytili na úteku.

Saadí Kaddáfí z Líbye utiekol do Nigérie v revolučnom roku 2011. Vtedy zabili aj jeho otca. V Niamey bol ale zadržaný v domácom väzení a Nigéria ho vlani vydala Líbyi. Čelí obvineniu za podiel na represiách proti opozícii v roku 2011 a za zabitie trénera tripoliského futbalového klubu v roku 2005.

Milíciám Fadžr velí bývalý námestník ministra obrany Chálid Šaríf. Tieto jednotky vlani obsadili Tripolis a chránia tam medzinárodne neuznávanú vládu. Ďalší kabinet sídli v Tobrúku. Líbya prechádza vlečúcou sa politickou a bezpečnostnou krízou.

Video so Saudím Kaddáfím sa šíri sociálnymi sieťami. Syna líbyjského vodcu vraj vo väzení mučia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy