Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Američania rozmiestnili v Turecku stíhačky na boj proti Islamskému štátu
Zdielať na

Američania rozmiestnili v Turecku stíhačky na boj proti Islamskému štátu

WASHINGTON/ANKARA / Spojené štáty rozmiestnili šesť stíhačiek F-16 na leteckej základni Incirlik na juhu Turecka, aby sa pripojili ku koalícii bojujúcej proti radikálom z organizácie Islamský štát (ISIS). Práve Američania túto koalíciu v oblasti vedú.

Americké ministerstvo obrany uviedlo, že šestica strojov tvorí "malú odlúčenú jednotku", ktorá je súčasťou 31. stíhacej perute umiestnenej na leteckej základni Aviano v Taliansku.

Koordinácia akcií

Na tureckú základňu zamierilo aj podporné vybavenie a zhruba 300-členný personál. Podľa tureckej agentúry Dogan by kontingent 300 amerických vojakov mal zaisťovať koordináciu operácii v krajine.

"Spojené štáty a Turecko sú ako členovia koalície viac než 60 štátov zaviazaní bojovať proti ISIL v snahe zaistiť v oblasti mier a stabilitu," uviedol podľa agentúry Reuters Pentagon, ktorý v prehlásení použil skratku pre Islamský štát používanú doteraz len niekedy. 

Dohoda s Tureckom

Od minuloročného vzniku medzinárodnej koalície bojujúcej v Iraku a v Sýrii proti ISIS je to po prvýkrát, čo budú spojené štáty s týmito strojmi môcť štartovať zo strategickej základne Incirlik. Jej využitie na tento účel umožnila júlová dohoda s Tureckom.

Washington základňu Incirlik zatiaľ využíval pre ozbrojené bezpilotné lietadlá, ktoré boli nasadené do bojov proti ISIS. Lietadlá amerických ozbrojených síl doposiaľ v rámci operácií proti islamistom museli štartovať zo vzdialenejších základní. Napríklad z Jordánska alebo Kuvajtu.

Turecké médiá uviedli, že Spojené štáty by na základni Incirlik mohli pre účely útokov na Islamský štát umiestniť okolo 30 stíhačiek.

Islamský štát môže mať na svedomí aj pondelkový útok na konzulát a policajnú stanicu v Istanbule. Zranilo sa sedem ľudí. Výbuch vyvolal požiar, ktorý zničil časť napadnutej budovy. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy