Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
ISIS systematicky ničí Palmýru, staroveké artefakty núka na čiernom trhu
Zdielať na

ISIS systematicky ničí Palmýru, staroveké artefakty núka na čiernom trhu

PALMÝRA / Svet je svedkom systematického ničenia vzácnych archeologických pamiatok v sýrskom meste Palmýra. Na svedomí to má Islamský štát. Najnovšie sa objavili informácie, že staroveké artefakty núkajú na čiernom trhu.

Satelitné snímky potvrdili, že Islamský štát zničil jednu z najcennejších pamiatok v sýrskej Palmýre. Ide o Bal-Šminov chrám, ktorý je zapísaný do zoznamu UNESCO. Podľa záberov zničili radikáli hlavnú budovu a jeden priľahlý rad stĺpov.

Správca historickej pamiatky Maamoun Abdulkarim uviedol, že bojovníci chcú vykopávky z historického miesta predávať na čiernom trhu. "Toto je začiatok celkovej straty Palmýry," cituje Abdulkarima britský The Guardian.

"Dokonca aj zemetrasenie by bolo menej hrozné," tvrdí. "Chrám bol ikonický a jeden z najkrajších v Sýrii, stratil sme ho," dodal Abdulkarim.

Kultúrna vojna

Podľa Abdulkarima miestni prišli o všetku nádej, že medzinárodné spoločenstvo bude odolávať. "Sú to divosi a budú útočiť aj na iné štruktúry. Jedná sa o kultúrnu vojnu," dodáva Abdulkarim.

Palmýra je najväčšou atrakciou a jedným z najimpozantnejších historických miest na svete. Vznik starovekých chrámov a stavieb sa datuje do 1. storočia nášho letopočtu a zaberajú veľkosť 50 hektárov.

Satelitné snímky potvrdili zničenie Bel-Šaminovho chrámu v Palmýre:

SITA

Dobytie v máji

Radikáli z Islamského štátu dobyli Palmýru v máji po týždni tvrdých bojov. Staroveké mesto je od roku 1980 zapísané v zozname UNESCO. Celú archeologickú lokalitu s pozostatkami antických chrámov, víťazného oblúku, kolonády so stovkami stĺpov a amfiteátra údajne zamínovali.

V júni oznámili, že zničili sochu leva z 2. storočia, ktorá stála pri bráne do mestského múzea. Nasledujúci mesiac zničil sochu bohyne Al-Lát, ktorá pochádzala z 1. storočia pred našim letopočtom. V nedeľu oznámili, že zničili Belov chrám, ktorý je asi najznámejším chrámom v Palmýre.

Organizácia spojených národov potvrdila zničenie chrámu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy