Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Atentát na kráľovnú? Nepodliehajte panike, vyzýva londýnska polícia
Zdielať na

Atentát na kráľovnú? Nepodliehajte panike, vyzýva londýnska polícia

LONDÝN / Bojovníci Islamského štátu sa vyhrážajú, že o týždeň v sobotu zaútočia na kráľovnú Alžbetu II. Zaútočiť plánujú na oslavy pri príležitosti ukončenia 2. svetovej vojny. S informáciou o bombovom útoku prišiel bulvárny týždenník Mail on Sunday.

Londýnska polícia vyzýva obyvateľov, aby nepodliehali panike a na oslavy prišli. Týždenník Mail on Sunday tvrdí, že polícia aj tajná služba MI5 bojujú s časom, aby zmarili vražedné sprisahanie, ktoré je pod taktovkou sýrskych veliteľov Islamského štátu.Vykonať ho majú britskí džihádisti. 

Buckinghamský palác sa k téme nevyjadril.

Bezpečnostné opatrenia

Extrémisti si za cieľ zobrali oslavy 2. svetovej vojny, ktoré pripadajú na budúci víkend. "Našou prioritou je zaistenie bezpečnosti pre všetkých zúčastnených. Vyzývame verejnosť, aby aj naďalej počítala so svojimi plánmi akcie sa zúčastniť," uviedol hovorca Metropolitnej polície.

Nemenovaný zdroj týždenníku Mail on Sunday uviedol, že hrozba vyvolala revíziu bezpečnostných opatrení pred oslavami. Ceremónie sa má zúčastniť aj princ Charles, spravodajské správy uvádzajú ako ďalší možný cieľ.

Na oslavy príde podľa dostupných informácií aj premiér David Cameron a viac ako tisíc veteránov a ich rodiny. 

Tlakový hrniec

Islamisti chcú použiť tlakový hrniec. Podobný tomu, ktorý použil Džochar Carnajev pri Bostonskom maratóne. Zabil vtedy troch ľudí, viac ako 260 zranil.

"Hrozba medzinárodného terorizmu je vo Veľkej Británii stále závažnejšia. Chceli by sme verejnosť ubezpečiť, že neustále posudzujeme bezpečnostné plány verejných akcií," cituje hovorcu metropolitnej polície denník The Independent.

Hrozbou možného útoku sa zaoberá aj britská tajná služba MI5. Doteraz nikoho nezatkli, protiteroristické jednotky ale situáciu monitorujú.

Británia budúci víkend bude oslavovať takzvaný VJ Day. Napriek tomu, že výročie konca 2. svetovej vojny sa prevažne oslavuje 8. mája, niektoré krajiny si pripomínajú aj 15. august ako deň, kedy Japonsko po zhodení bômb na Hirošimu a Nagasaki a vyhlásení vojny Tokiu zo strany Ruska vyhlásilo bezpodmienečnú kapituláciu.

Útoky na metro

V Británii sa najhorší teroristický útok považuje útok na metro zo 7. júla 2005. Pri bombových útokoch na tamojšie metro zomrelo 52 ľudí a viac ako 700 bolo zranených. Na svedomí ich mali štyria samovražední atentátnici. 

Britskí moslimovia , podľa vzoru Al-Kájdy nastúpili v to ráno na stanici King´s Cross do spojov verejnej dopravy. V troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu.

Rozdelenie Európy

Britská kráľovná Alžbeta II. počas svojho druhého dňa na oficiálnej návšteve Nemecka varovala pred rozdelením Európy. Približne pred mesiacom uviedla, že sa musíme snažiť o zachovať výhody povojnového sveta.

"Musíme sa snažiť zo všetkých síl o zachovanie výhod povojnového sveta," uviedla 89-ročná vládkyňa na štátnom bankete v nemeckom hlavnom meste Berlín. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy