Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kráľovná Alžbeta II. varovala pred nebezpečným rozdelením Európy
Zdielať na

Kráľovná Alžbeta II. varovala pred nebezpečným rozdelením Európy

BERLÍN / Britská kráľovná Alžbeta II. počas svojho druhého dňa na oficiálnej návšteve Nemecka varovala pred rozdelením Európy. Tvrdí, že sa musíme snažiť o zachovať výhody povojnového sveta.

 "Musíme sa snažiť zo všetkých síl o zachovanie výhod povojnového sveta," uviedla 89-ročná vládkyňa na štátnom bankete v nemeckom hlavnom meste Berlín. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nebezpečné rozdelenie

"Vieme, že rozdelenie európskeho kontinentu je nebezpečné a musíme mu predísť v jeho západnej, ako aj východnej časti. Musí to byť naším spoločným záujmom," uviedla kráľovná v rámci prípitku na počesť prezidenta Joachima Gaucka a nemeckého ľudu.

Alžbeta II. zavítala do Nemecka už po piaty raz. Jej vyjadrenie prišlo na pozadí napätia medzi Ruskom a Západom kvôli kríze na Ukrajine, problémov ohľadom dlhov Grécka a opätovného vyjednávania Británie o svojom postavení v Európskej únii.

Podpora dialógu

Gauck v tejto súvislosti prisľúbil podporu dialógu medzi Londýnom a Bruselom s tým, že "Británia je súčasťou Európy". Štvrtok strávi britský kráľovský pár v nemeckej finančnej metropole Frankfurt nad Mohanom.

V piatok sa plánuje stretnúť s obyvateľmi Berlína na Parížskom námestí a následne kráľovský pár odcestuje do Dolného Saska, kde absolvuje návštevu bývalého nacistického koncentračného tábora Bergen-Belsen.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy