Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Projekt miliardára Trumpa. Ničí jedinečnú prírodu v Škótsku
Zdielať na

Projekt miliardára Trumpa. Ničí jedinečnú prírodu v Škótsku

Luxus, kam len oko dovidí. S hotelmi a najväčším golfovým komplexom sveta. To sú ambiciózne plány Donalda Trumpa. Svoj sen už začal budovať na severovýchode Škótska. A tu narazil na problém. Miestnym sa jeho aktivity vôbec nepáčia.

Miliardára majú v zuboch hlavne pre neúctu k jedinečnému ekosystému. Ten experti svojím významom prirovnávajú k dažďovému pralesu, no boháčovi je to zrejme jedno.

Pre Trumpa "nie" nie je odpoveď...

Miliardár, pre ktorého "nie" nie je odpoveď, sa stal hlavnou postavou nového dokumentu. Stojí za ním novinár a dokumentarista Anthony Baxter, ktorý sa už nemohol pozerať na skazu, ktorú po sebe Trumpov developerský projekt zanecháva. "Bývam neďaleko odtiaľ. Keď sa s tým začínalo, naše noviny boli plné chvály, ako to pomôže regiónu, ale nikto si nedal tú námahu, aby preskúmal, ako sa výstavba podpíše na našej prírode," hovorí.

Americký podnikateľ však argumentuje dohodou s vládou. Tá mu pozemok predala, hoci je zákonom chránený a o jeho stavebných plánoch vedela. "Všetko ide ešte lepšie, než som očakával. Bude to veľkolepé," pochvaľuje si Donald Trump.

Nikomu to nevadí. Len tým, ktorí tam bývajú...

Ďalším kameňom úrazu je výkup okolitých pozemkov, na ktorých stoja domy miestnych obyvateľov. Anthony Baxter: "Keď sa s Trumpom nechceli dohodnúť, začal ich vydierať. Na niekoľko týždňov im odstavil vodu, pred ich domami si urobil stavenisko s kopami navozeného materiálu, neohovoriac o správaní sa jeho zamestnancov." Donald Trump: "Tie domy mi bránia vo výhľade. Nechcem ich tam. Nikomu to nevadí, iba ak tým, ktorí v nich bývajú."

Pri sporoch niekoľko krát zasahovala aj polícia. Postavila sa však na stranu investora a sťažovateľov zatkla.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Donald_Trump

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy