Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zatmenie Slnka očami reportérov a čitateľov
Zdielať na

Zatmenie Slnka očami reportérov a čitateľov

Vďaka priaznivému počasiu bolo utorňajšie čiastočné zatmenie Slnka viditeľné z celého Slovenska. Svedčia o tom aj fotografie, ktoré sme dostali od našich čitateľov. Vo vrcholnej fáze odhryzol Mesiac až 78 percent zo slnečného kotúča! Pozrite si FOTOGALÉRIU.

Zatmenie sa začalo krátko po ôsmej hodine ráno, vrcholilo o pol desiatej a skončilo pár minút pred jedenástou. Dúfame, že ste svoj zrak dostatočne ochránili! Odborníci zvyčajne odporúčajú fóliové okuliare a zváračské sklá.

A pre tých, ktorí si zatmenie vôbec neužili či už pre hustú hmlu alebo iné povinnosti, máme pár dobrých správ. Ďalšie čiastočné zatmenie Slnka pozorovateľné na Slovensku bude 20. marca 2015. Najbližšie úplné zatmenie si užijú obyvatelia Austrálie a južného pacifiku 13. a 14. novembra 2012. U nás si úplné zatmenie užijú Slováci na severe Slovenska. Ale až v budúcom storočí, konkrétne 7. októbra 2135. Malo by trvať 2 minúty 18 sekúnd. A pre Bratislavčanov to bude až 16. mája 2227, podľa Astronomického ústavu SAV potrvá len 30 sekúnd.