Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri ceste na toaletu prepísal dejiny. Austrálčan objavil historický poklad
Zdielať na

Pri ceste na toaletu prepísal dejiny. Austrálčan objavil historický poklad

Zdroj: Reprofoto/The Guardian

SYDNEY / Pozoruhodný objav sa podaril jednému Austrálčanovi. Muž bol zrovna uprostred vyprahnutej pustiny, keď ho prepadla potreba ísť na toaletu. Po ceste ale doslova prepísal miestne dejiny. Objavil totiž najstarší dôkaz existencie pôvodných domorodých obyvateľov Austrálie.

"Muž vystúpil z auta, aby si odskočil na toaletu. Táto banálna situácia viedla k jednému z najdôležitejších archeologických objavov v Austrálii, čo sa pravekého obdobia týka," informoval archeológ Giles Hamm.

Archeológ popísal, že keď miesto uvidel, okamžite vedel, že ide o dôležitý objav. Netušil ale, ako veľmi zásadný bude.

"Najskôr som si myslel, že to môže byť tak päť alebo šesť tisíc rokov staré, pretože mi ani nenapadlo, že by tie predmety v hĺbke jedného metra mohli vydržať tak dlho," vysvetlil.

Dôkladné preskúmanie miesta nakoniec odhalilo dôkazy o existencii civilizácie starej 50 tisíc rokov. Doteraz najstarší dôkaz o ľudskej aktivite v Austrálii bol pritom o 10 tisíc rokov mladší. Vedci teraz dúfajú, že im nájdené artefakty, medzi ktorými sú aj špecifické nástroje a kostrové pozostatky, pomôžu presnejšie určiť, aký život viedli pravekí domorodci na území Austrálie.

Súvisiace články