Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Facebook úspešne otestoval dron, ktorý má pokryť internetom niektoré oblasti
Zdielať na

Facebook úspešne otestoval dron, ktorý má pokryť internetom niektoré oblasti

SAN FRANCISCO / Spoločnosť Facebook pred pár dňami úspešne otestovala svoje vlastné lietadlo. Vola sa Aquila a poháňa ho len energia slnka. Ide o dron bez posádky.

Ako prerastený dron bez posádky opísal Aquilu šéf projektu Mike Schroepfer. "V skutočnosti má rozpätie krídel väčšie ako Boeing 737. Asi si to viete predstaviť. A pritom váži len toľko, ako malé auto," hovorí šéf projektu Aquila. 

Rozpätie jeho krídel má približne tridsať metrov. Takéto solárne drony by mohli v budúcnosti poskytovať internetové pripojenie v tých častiach sveta, kde dnes internet dostupný nie je. "Na to, aby ste mohli ponúknuť tomuto svetu dostupný internet, potrebujete družice, drony a ďalšie veci, ktoré nevyžadujú veľké investície do pozemnej infraštruktúry," dodáva Schroepfer.

Pokrývanie internetom 

Káble a mobilné siete sa nedajú naťahať a postaviť úplne všade. Ľudia na takýchto miestach ale žijú a je ich naozaj dosť. Na jedného online človeka pripadajú dvaja, ktorí k internetu prístup nemajú. "Základná myšlienka je v tom, že budeme krúžiť nad oblasťou vo veľmi veľkej výške. Osemnásť až 27 kilometrov. Budeme vo vzduchu celé mesiace a vysielať na zem prístup k internetu," uviedol Schroepfer. 

Podľa projektu by tento storj krúžil tri mesiace vo veľkej výške a internetovým pripojením by pokryl oblasť s priemerom sto kilometrov. O kus ďalej by krúžilo ďalšie a ďalšie. Boli by poprepájané a vytvorili by na nebi internetovú sieť. 

Je to lacnejší a jednoduchší postup ako satelitné pripojenie. Pri prvom testovacom lete dron strávil vo vzduchu iba 90 minút. 

Google má svoj balón

Na podobnom princípe pracuje už niekoľko rokov aj spoločnosť Google. Tá už niekoľko rokov pracuje na vývoji obrovských balónov, ktoré by sa vznášali okolo zemegule vo výške 18 a viac kilometrov a niesli by zariadenia na pokrytie oblastí signálom LTE či 4G. Dali tomu názov Projekt Loon, čo znamená Blázon. Spoločnosť balón testovala napríklad na Novom Zélande.

Facebook aj Google do týchto projektov tlačia milióny dolárov. Podľa mapy zverejnenej touto spoločnosťou je vidno, že na svete je veľmi veľa čiernych internetových dier. 

Červená farba na mape označuje miesta, kde je dostupné 2G pripojenie, modrá je 3G a žltá 4G. Zvyšok je internetová tma:

reuters