Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenskí vysokoškoláci sa dostali medzi elitu, lovia internetových trolov
Zdielať na

Slovenskí vysokoškoláci sa dostali medzi elitu, lovia internetových trolov

BRATISLAVA / Štvorica slovenských vysokoškolákov dosiahla veľký úspech. V konkurencii 200 krajín a regiónov sveta, dokázali postúpiť do semifinále prestížnej medzinárodnej súťaže. Tú každý rok vyhlasuje americký softvérový gigant. Študenti informatiky zo Slovenskej technickej univerzity uspeli so softvérom, ktorý má odhaliť hanlivé komentáre v diskusiách pod článkami.

Softvér lovcov internetových trolov, ktorý  vyhľadáva  nevhodné diskusné príspevky pod článkami, oslovil porotu prestížnej súťaže. "Je to zrejme problém aj v iných krajinách. Nám sa podarilo v konkurencii tímov z asi 200 krajín a regiónov postúpiť medzi dva," vysvetľuje mentor tímu učiteľ a výskumník Jakub Šimko.

Nenávistne ladené komentáre

"Funguje to tak, že naša analýza ohodnotí počet vulgarizmov v komentári, náladu, slovnú zásobu, gramatickú správnosť a či sa téma komentáru prelína s článkom," opisuje študent FIIT STU, člen tímu Trollbusters Andrej Švec. Ľudovo povedané, naučili stroj, aby sám rozoznával, či je komentár nenávistne ladený.

"Tomu stroju sa predloží veľké množstvo príkladov o tom, čo znamená dobrý príspevok a zlý príspevok. Keď mu predložíme nový príspevok, ktorý ešte nevidel, na neho nejako zareaguje," vysvetľuje student FIIT STU, člen Trollbusters Jakub Adam.

Prvý prototyp

O tom, čo treba vychytať, sa radili priamo s editromi webov, ktorým sa zle filtrujú komentáre pod článkami. "Nič lepšie, ako automat, ktorý pomôže moderátorovi diskusie, nie je vymyslené. Priestor je tak zahltený informáciami, ktoré môžu súvisieť aj s poškodzovaním dobrého mena, ale aj informáciami, ktoré nie sú založené na pravde, človek to ustriehnuť nemôže," povedal šéfeditor noviny.sk Martin Kovalik.

"Priblížne pol roka sme na tom pracovali, kým sa nám nepodarilo vytvoriť prvý prototyp," povedala študentka FIIT STU Monika Filipčíková. Program ešte musia doladiť. "Smotná presnosť detekcie nikdy nebude stopercentná, nakoľko ani ľudskí editori diskusií sa častokrát nevedia zhodnúť, čo je za čiarou," myslí si Šimko.

Reportáž o úspešných Slovákoch spracovala redaktorka Barbora Jánošová:

Súvisiace články