Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Neverte všetkému, čo vidíte: takto rozpoznáte KLAMSTVÁ na internete
Zdielať na

Neverte všetkému, čo vidíte: takto rozpoznáte KLAMSTVÁ na internete

BRATISLAVA / Rozoznať konšpiračnú teóriu od reality nie je jednoduché. O to viac, že internet zaplavili informácie nejasného charakteru, ktoré autori považujú za skutočnosť. Len na Slovensku existuje približne tridsať konšpiračných web stránok.

Problém sa týka najmä postkomunistických krajín. Stále viac ľudí nadobúda pocit, že realita sa nám len podsúva, pritom v skutočnosti je všetko inak. Výnimkou nie je ani Slovensko. Nedávny prieskum Slovenskej akadémie vied ukázal, že viac ako polovica obyvateľov uverí práve konšpiračným teóriám. 

Na svete je ale učebnica pre stredné školy Dôveruj, ale preveruj, ktorá je akýmsi návodom pre učiteľov i študentov. Píše sa v nej, ako postupovať na internete.

"Konšpiračné teórie sa celkom určite dajú odhaliť. V našej publikácii je tých metód viacero, ale tá základná je, aké sú zdroje. Konšpirátori majú problém pracovať s informáciami a so zdrojmi," ozrejmuje autor knihy Peter Weisenbacher.

Za status basa

V publikácii autor tiež vysvetľuje, prečo médiá klamú, kto sú trollovia či to, či je možné za status na sociálnej sieti ísť za mreže.

"O tom, či za status môže ísť človek do basy, rozhodujú orgány činné v trestnom konaní. Vo všeobecnosti je ale známe, že čokoľvek, čo zavesí osoba na Facebook, zdieľa so širokou verejnosťou," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Možno pre konšpiračné teórie vznikne aj nový softvér. Zatiaľ totiž na svete nie je. "Je to veľmi zaujímavý nápad na start up, kde by tento projekt alebo softvér na základe kľúčových slov a zdrojov, z ktorých pochádzajú, nejakým spôsobom validoval autenticitu," konštatuje IT expert Samuel Pokorný.

Ukážka z učebnice Dôveruj, ale preveruj

Otázka Odpoveď
Médiá si navzájom odporujú, klamú, neviem sa v tom vyznať. Ako rozoznať, čo je skutočnosť a čo je výmysel? Nie je to také jednoduché, informácie v médiách nie sú čierno-biele, postavené iba na lži alebo pravde. Niekedy môžu byť informácie iba skreslené názormi autora, inokedy sa môže jednať o priamu manipuláciu.
Čítal som na nete o nebezpečenstve, chcel som upozorniť kamošov, potom sa to ukázalo ako hlúposť a vyšiel som na smiech. Dá sa to nejako rozoznať? Veľakrát áno, natrafil si pravdepodobne na tzv. hoax, internetom šírenú nepravdivú, bombastickú alebo šokujúcu správu, ktorú často šíria ich autori iba pre zábavu.
Na vedecké zistenia sú rôzne názory, keď máme slobodu prejavu, treba, aby médiá informovali o všetkých a mohli sme sa rozhodnúť sami. Áno, máme slobodu prejavu a každý má právo na svoj názor, to však neznamená, že každý má právo na svoje "fakty". Postupy vedeckého bádania sú zložité, desaťročiami overené systémy, ktorých spoľahlivosť je neustále zdokonaľovaná.
V online diskusii mi povedali, že trolujem. Čo to je? Trollovanie je odvodené od anglického slova troll. V internetovom slangu je to anonymný účastník online diskusií alebo blogov, ktorý zámerne píše provokatívne alebo urážlivé príspevky a tak sa snaží narúšať normálnu diskusiu.

Môjmu kamarátovi zmazali web stránku a počul som o chalanovi, ktorý mal problémy v škole kvôli tomu, čo zdieľal. To sloboda prejavu neplatí? Každý a každá má právo prejaviť slobodne svoj názor, pokiaľ tým neprekračuje hranicu práv niekoho iného. Nikto vás nemôže beztrestne osočovať, poškodzovať vaše dobré meno, vydierať alebo vás urážať kvôli vašej príslušnosti napríklad k náboženstvu alebo etnickej skupine. Niečo podobné bol asi prípad onej stránky, aj web majstri musia rešpektovať zákony. Poškodzovanie dobrého mena je "iba" priestupok, zato rasizmus, zjednodušene povedané, nie je názor, ale trestný čin.
Môžem ísť za FB status naozaj do "basy"? Stali sa už také prípady. Aj keď internet poskytuje pocit anonymity, stále tu platí trestno-právna zodpovednosť každého z nás. Je to podobné, ako keby si ten status verejne povedal pred triedou, alebo vonku.

Zdroj: Ukážka učebnice Dôveruj, ale preveruj

Konšpiračné teórie je ťažké rozoznať od skutočnosti. Pomôcť by mala učebnica, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy