Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Objav slovenského študenta: čokoláda znižuje krvný tlak
Zdielať na

Objav slovenského študenta: čokoláda znižuje krvný tlak

BRATISLAVA / Slovenský študent medicíny nadchol vedeckú obec za hranicami Slovenska. Štefan Lukáč svojim experimentom potvrdil pozitívny vplyv čokolády, zeleného čaju a červeného vína v boji s vysokým tlakom. Všetky tri obľúbené pochutiny obsahujú látky, ktorá v priebehu niekoľkých týždňov zníži tlak a spomalí rozvoj ochorenia. Študent to testoval zatiaľ len na myšiach.

Študent Štefan Lukáč prekvapil svojimi výsledkami aj skúsených vedcov. "Na myšiach sme vyskúšali účinok epikatechínu. Myšiam sa znížil tlak a oddialil sa aj rozvoj ochorenia," hovorí študent Univerzity Komenského v Bratislave Štefan Lukáč.

Dôležité dávkovanie

Epikatechín obsahuje čokoláda, zelený čaj aj červené víno. "Čokoláda ale musí byť aspoň 60-percentná. Tiež je dôležité dávkovanie a netreba zabúdať na krátkodobý účinok, ktorý trvá len približne osem hodín," dodáva študent.

Účinok nie je u každého rovnaký. "Skúšali sme to na myšiach od piatich týždňov života. U ľudí nevieme, kedy dochádza presne k rozvoju ochorenia. Ak si dáme poobede kus čokolády, urobíme niečo pre svoje zdravie," hovorí Štefan Lukáč.

Indiáni problémy nepoznajú

Šikovnosť mladého medika ocenila aj skúsená vedkyňa, ktorá sa výskumu ochorenia krvného tlaku venuje dlhých 15 rokov. "My sme sa venovali ochoreniu s genetickou preddispozíciou a pôsobenia na rozširovanie ciev. Tento študent sa zameral na preventívne účinky čokolády ako antioxidantu a funguje to," hovorí Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie.

"Čokoládu či čokoládové bôby obľubujú indiáni a oni niečo ako ochorenie krvného tlaku nepoznajú. My sme ho podávali myšiam v pitnej vode, ale nachádza sa aj v čokoláde, v zelenom čaji aj v červenom víne,"
povedal Štefan Lukáč.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články