Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Budeme menej soliť. Úrad verejného zdravotníctva vydal novú smernicu
Zdielať na

Budeme menej soliť. Úrad verejného zdravotníctva vydal novú smernicu

BRATISLAVA / Podľa rozprávky je soľ nad zlato. Štatistiky ale hovoria, že jej na Slovensku skonzumujeme denne ako maku - čiže nebezpečne veľa. Do boja s touto závislosťou vyzývajú lekári už dávno. Teraz sa k nim razantným spôsobom pridáva aj Úrad verejného zdravotníctva.

Pekárne, reštaurácie, školské jedálne a výrobcovia mrazených potravín majú dva mesiace na to, aby si pripravili nové recepty. Budú totiž musieť menej soliť. Prikazuje im to nový výnos, ktorý začne platiť od 1. decembra.

Doteraz obsah soli v potravinách nesmel prekročiť 20 gramov na kilogram. Nové limity, ktoré určil Úrad verejného zdravotníctva, sú sprísnené najmä pre chlieb, pečivo, chladené a mrazené výrobky a pokrmy v stravovacích zariadeniach.

Polovica

"Uvedené zmeny v predmetnom výnose boli potrebné z toho dôvodu, že zaznamenávame v posledných rokoch vysoký príjem soli u Slovákov, to je 9-11 gramov na kilogram," tvrdí hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Pričom optimálna je polovica z toho. "Takáto smernica už mala byť dávno na svete. Zvýšené solenie významným spôsobom zvyšuje hladinu krvného tlaku. Istá časť populácie je mimoriadne citlivá na príjem soli a u tých ten krvný tlak je ešte vyšší," vysvetľuje lekár Gabriel Kamenský.

Veľa výrobcov

Odborníci z oblasti výživy tvrdia, že presoľovanie je iba zvyk. "Bez soli sa variť nedá. Možno dá, ale nikto by to jedlo nejedol," tvrdí kuchár Massimo.

Zoznámenie sa s výnosom neostalo bez zamietavého krútenia hlavou ani u pekárov. "V prvom rade urobiť rozbory soli, pretože je veľa výrobcov. Niektorá soľ soli viac, niektorá menej," hovorí pekár Vladimír Volf.

Vzorky

Otázok bude ešte dosť. Aj na to, ako bude ich práca či varenie v reštauráciách a školských jedálňach kontrolované. "Budeme odoberať vzorky z jedál a pokrmov a laboratórne budeme vyšetrovať," objasňuje Skalická.

Téme sa venuje redaktorka Mára Dulaiová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy