Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Dažďové pralesy zachránia zázračné kvasinky, majú nahradiť palmový olej
Zdielať na

Dažďové pralesy zachránia zázračné kvasinky, majú nahradiť palmový olej

BRATISLAVA / Margarín, čokoláda, sušienky, majonéza, chipsy, slané tyčinky, pečivo, ale aj krmivá pre psy a kozmetika. Palmový olej nájdete takmer v polovici potravinárskych výrobkov - hoci to je podľa odborníkov na výživu najnezdravšia alternatíva.

Palmový olej je totiž hustejší, ako ostatné oleje a navyše veľmi lacný. Stojí len tretinu ceny repkového oleja a je minimálne o polovicu lacnejší ako olej z podzemnice olejnej. Krajiny, v ktorých sa olejovej palme darí, preto vyklčovali dažďové pralesy a premenili ich na veľké palmové polia.

Záchrana dažďových pralesov napokon neprichádza od záchranárov, ale z britských laboratórií. Vedci z dvoch z univerzít v Bathe a v Yorku tvrdia, že dokážu vyrobiť olej s rovnakými vlastnosťami, ako palmový. Vďaka zázračným kvasniciam Mets-chniko-wia pulcherrima. 

Zázračné kvasnice

Kvasnice žijú na biologickom odpade, ako je krmivo, slama, alebo morské chaluhy a keď dorastú, produkujú hustý olej.

"Má biomechanické zloženie veľmi podobné palmovému oleju a preto má rovnaké fyzikálne vlastnosti, je tak hustý ako palmový olej, ale kvasinky môžeme nasmerovať tak, aby produkovali olej viac podobný repkovému, takže je to aj potenciálne biopalivo," vysvetľuje vedúci výskumu univerzity v Bath Dr. Christopher Chuck.

Najväčšou výhodou oleja z kvasníc je to, že nijakým spôsobom nebude zasahovať do životného prostredia. Kvasnice dokážu rásť aj v nesterilnom prostredí - na skládkach biologického odpadu a kým sa rozvinú, trvá to iba pár dní.

Tony oleja

"Po troch až piatich dňoch sú kvasnice plne rozvinuté, potom je možné ich vybrať z bioreaktora. Sú rozptýlené vo vode, takže ich musíme vybrať von. Sušené kvasinky potom môžeme lisovať a získať tak olej," hovorí vedec Christopher Chuck.

Problém je, že zatiaľ vedia vedci vyprodukovať iba 2 litre takéhoto oleja. A vo svete sa ho ročne spotrebuje až 60 ton.

"V nasledujúcich štyroch rokoch by sme chceli zvýšiť produkciu z dvoch litrov, ktoré máme teraz, až na 30 000 litrov. Ak sa nám to podarí, zistíme, či je možné naozaj túto technológiu využívať aj vo veľkom priemyselnom meradle," dodal Christopher Chuck.

Téme sa venovali aj Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Súvisiace články