Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Eddie spadol zo schodov a bol 3 týždne v kóme, pomohla mu terapia tukom
Zdielať na

Eddie spadol zo schodov a bol 3 týždne v kóme, pomohla mu terapia tukom

BRATISLAVA / Odobratie menšieho množstva vášho vlastného tukového tkaniva môže byť prvým krokom k liečbe bolestivých kĺbov. Z tukového tkaniva sa dajú získavať tukové bunky.

Kmeňové bunky sú špeciálne bunky, ktoré sa dokážu premeniť na rôzne iné bunky a napomôcť tak liečbe poškodených tkanív. Podľa mnohých sú práve kmeňové bunky budúcnosťou medicíny.

Nová terapia, ktorú na Slovensku robia len v nemocnici v Malackách, pritom používa kmeňové bunky z tukového tkaniva. "Sú trošku iné, je to určitá subpopulácia, tkanivové kmeňové bunky, ktoré sa vedia diferencovať na špecifické väzivové, chrupavka, tkanivo, šľacha. Nie sú úplne univerzálne," hovorí chirurg Milan Hric.

Ťahanie vody

Pri dámskych pacientoch vraj lekári často počujú, že pokojne môžu odsať aj viac tuku. Na terapiu ho však stačí iba málo. "Približne 50 mililitrov na jeden kĺb. Po 30-40minútach pacient ide na oddelenie, 3 hodiny oddychuje, číta, dá si obed, počká, kým to v laboratóriu spracujú, izolujú kmeňové bunky, potom sa to podá ako bežná injekcia do kĺbu, ľudovo povedané ťahanie vody," opisuje chirurg.

Zakladateľ tejto terapie je americký ortopéd, ktorý na vlastnej koži vyskúšal všetky svoje metódy. "Zavedenie kmeňových buniek získaných z tukového tkaniva do kolena veľmi pomáha, pretože tam ich veľa nie je. Podporujú tvorbu chrupavky," opisuje ortopéd a zakladateľ terapie Brian Mehling.

Záchrana života

Už v blízkej budúcnosti by takéto terapie mohli nahradiť dlhodobú hospitializáciu, zložité chirurgické zákroky, či celoživotné užívanie liekov. Spoluzakladateľ spoločnosti je presvedčený o tom, že mu kmeňové bunky zachránili život.

"Pri páde zo schodov som si rozrazil ľavú stranu lebky. Bol som v kóme zhruba tri týždne. Lekári vraveli, že nebudem schopný hovoriť ani chodiť. Po pätnástich terapiách kmeňovými bunkami hovorím, lyžujem, cestujem po celom svete a pracujem," vymenováva spoluzakladateľ Eddie Amarante.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články