Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ťažko chorého Rada z Tanca snov čaká vážna operácia
Zdielať na

Ťažko chorého Rada z Tanca snov čaká vážna operácia

HUMENNÉ / Robil ochrankára, žil ako bežný mladý muž. Jedného dňa si však od lekárov vypočul najkrutejšiu správu v živote. Dvadsaťsedem ročného Radka Potockého z Humenného postihla strašná choroba, na ktorú neexistuje liek. Je jediným človekom na Slovensku, ktorý ju má. Postupne mu zlyhávajú všetky orgány. Denne jeho bolesti tlmia iba dávky morfia.

Utrpenie, aké si zdravý človek dokáže len sotva predstaviť. Rado bol zdravý muž, no už tretí rok je pripútaný na lôžko. "Ja Radovi hovorím: hoci si chlap poplač si, pomôže to srdiečku. A ja plačem v kúpeľni, aby on nevidel, že sa trápime," hovorí jeho mama Júlia Potocká.

"Náš každý deň je taký, že nevieme, čo bude zajtra," priznáva Rado Potocký, ktorému diagnostikovali zriedkavú chorobu. Z jeho tela sa vytráca kolagén. Preto mu praská koža, a postupne zlyhávajú orgány. Toto ochorenie postihuje jedného z desiatich miliónov ľudí na svete.

RadKo je v rukách lekárov, ktorým rodina absolútne dôveruje. "Chcela by som poďakovať lekárom v Košiciach pod vedením pána profesora Jenču," dodáva Júlia Potocká.

Kmeňové bunky

V nedeľu Radka čaká ťažká operácia. Ide už o jeho štvrtú hospitalizáciu na klinike. Ak bude ďalšia liečba úspešná, lekári zvažujú aj experiment s kmeňovými bunkami.

Rado musí na tlmenie bolesti užívať morfium. Jedenásť ročný Dominik tvorí s Radom nerozlučnú dvojicu. Čítajú si spolu, hrajú hry, učia sa anglicky. Dominik rada zbožňuje - a naopak.

"Väčšinou rozveselím Rada tak, keď k nemu prídem s radosťou a potľapkám ho po pleci a porozprávam sa s ním," hovorí Dominik.

Láska k rodine

"Ľudia sa ma pýtajú, ako je možné že ešte žijem? Keby som nemal svoju rodinu, tak už tu dávno nie som," hovorí Rado. Jeho brat Michal tancoval za Radkovo zdravie v jojkárskej tanečnej šou.

Tanečná partnerka Andrea Heringhová jeho príbeh prežívala počas súťaže emotívne a zblížila sa aj s celou jeho rodinou. Aj niekoľko mesiacov po skončení súťaže sú stále v kontakte. "Prajem mu hlavne veľa síl. Aby bol silný, čo Radko určite je. Budem na neho z celého srdca myslieť a držať mu palce," odkazuje chorému Radkovi Andrea Heringhová.

Radova rodina zvláda cesty do nemocníc či na pohotovosť bez auta. keď potrebujú odvoz, volajú známym, no nevzdávajú sa. "Nie sme jediná rodina, ktorá prežíva ťažké chvíle. Možno sa veľa ľudí od nás naučí, ako ísť ďalej a nevzdávať sa," dodáva Júlia Potocká.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy