Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Tučniaky v ohrození. Ľadovec vyhladil takmer celý jeden druh
Zdielať na

Tučniaky v ohrození. Ľadovec vyhladil takmer celý jeden druh

Zdroj: SITA

SANTIAGO DE ČILE / Približne 150 tisíc tučniakov okatých zahynulo na Denisonovom myse v Antarktíde po tom, ako im pred vyše piatimi rokmi cestu za potravou zatarasil obrovský ľadovec. Uvádza to vedecká štúdia, ktorú nedávno zverejnil magazín Antarctic Science.

Podľa tejto štúdie uviazol 97 kilometrový plávajúci ľadovec v zálive Commonwealth Bay, čím tučniakom znemožnil od decembra 2010 prístup k ich prirodzeným oblastiam kŕmenia.

Obrovská masa ľadu tak prinútila tieto tučniaky z rodu Pygoscelis kráčať za potravou vyše 60 kilometrov, čím postupne zredukovala ich populáciu len na niekoľko tisíc.

"Videli sme mnoho mŕtvych tiel, väčšinou išlo o mláďatá. Bol to hrozný pohľad. Dôležité ale je, že sa tučniaky nevracajú naspäť do oblasti," povedal jeden z autorov štúdie Chris Fogwill.

SITA

Najhorší scenár

Prieskum, z ktorého štúdia vychádzala, vykonali v rokoch 2013 až 2014 vedci z Výskumného centra klimatických zmien na austrálskej Univerzite v Novom Južnom Walese v spolupráci s vedcami z novozélandského inštitútu West Coast Penguin Trust.

SITA

Vedci dúfajú, že sa tučniakom okatým podarí znovu osídliť oblasť Commonwealthského zálivu. V najhoršom prípade totiž môžu do dvadsiatich rokov úplne vyhynúť.