Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štúdia ponúka rady pre šťastné manželstvo: dôraz dáva na komunikáciu
Zdielať na

Štúdia ponúka rady pre šťastné manželstvo: dôraz dáva na komunikáciu

NEW YORK / Gerontológovia z Cornellovej univerzity v New Yorku odhalili recept na šťastné manželstvo. Štúdia zahŕňala celoštátny prieskum s viac ako 700 respondentmi. Na svete ide o prvú štúdiu tohto druhu.

Otázka znela: "Ako nájsť správneho partnera?" Súčasťou výskumu boli tiež rozhovory s viac ako 300 manželskými pármi, ktoré sú spolu viac ako 30, 40 alebo 50 rokov. Štúdia zachytila ich postrehy, napríklad ako prekonať bežné manželské problémy, alebo ako sa vyhnúť rozvodu.

Múdrosť starších

Priemerný vek respondentov bol 77 rokov a zahŕňal 58 percent žien a 42 percent mužov. Priemerná dĺžka ich spolužitia je priemerne 44 rokov. Pár s najdlhším manželstvom bol vo veku 98 a 101 rokov a bol ženatý 76 rokov. Vedci spísali zoznam najčastejšie sa vyskytujúcich odporúčaní od manželských párov ako lekcie pre úspešný a dlhodobý vzťah.

"Nechcel som sa zamerať na malé množstvo konkrétnych príbehov. Mojím cieľom bolo využiť múdrosť davu - urobiť pestrý dlhoročných manželských párov a urobiť z toho spoľahlivú vedeckú štúdiu,"  povedal gerontológ Karl Pillemer z Cornellovej univerzity.

Gerontológia je odbor o štúdii sociálnych, psychologických, kognitívnych a biologických aspektoch starnutia. Netreba si ju však mýliť s geriatriou, ktorá je zas odvetvým medicíny, ktorá sa špecializuje na liečbu existujúcich ochorení u starších dospelých.

Cenné rady

Tu je zoznam najčastejších rád, ktoré sa vyskytujú ako odpoveď v štúdii.

1. Naučte sa komunikovať. Väčšina starších párov verí, že takmer všetky problémy sa dajú vyriešiť pomocou otvorenej komunikácie. Mnohí, ktorým manželstvo stroskotalo, označili za hlavný dôvod rozvodu práve nedostatok komunikácie.

2. Spoznajte veľmi dobre svojho partnera ešte pred svadbou. Podľa prieskumu, veľa z párov, ktoré sa rozhodli pre svadbu ako príliš mladí radia, aby sa mladé páry do manželstva neponáhľali. Dôležité je dobre spoznať svojho partnera a nezabúdať na dôležité pravidlo: "Nikdy neočakávajte, že môžete zmeniť vášho partnera."

3. Manželstvo považujte za nerozbitný a celoživotný záväzok. Manželstvo netreba vidieť len ako dobrovoľný záväzok, pretože v ňom môže časom vyprchať vášeň. Staršie manželské páry preto odporúčajú, brať ho ako hlboký záväzok, ktorý pretrvá v dobrom aj v zlom.

4. Naučte sa pracovať ako tím. V manželstve musíme uplatňovať zásady, ktoré platia aj pri iných kolektívnych aktivitách - napríklad v športe alebo v práci. Akékoľvek ťažkosti, choroby alebo neúspechy jedného z partnerov, sú taktiež zodpovednosťou toho druhého.

5. Vyberte si partnera, ktorý je veľmi podobný ako vy. Manželstvo je niekedy ťažké pre každého. Ale je to oveľa jednoduchšie, s niekým, kto zdieľa vaše záujmy. Najdôležitejšie je zdieľať rovnaké hodnoty, ktoré sa týkajú sporných otázok ako je výchova detí, financie alebo náboženstvo.

Podľa Pillemera, tento výskum ukázal praktickú múdrosť starších ľudí. Aj keď bolo už mnoho všeobecných štúdií o múdrostí tých skôr narodených, nikto neskúmal takú špecifickú tému ako je manželstvo. Štúdia tak ukázala potrebu ďalšieho výskumu praktických rád, ktoré sa dozvieme počas nášho života.

V zahraničí bežná vec, u nás tabu. Predmanželská zmluva ušetrí kopu starostí a rozvod sa zaobíde bez ťahaníc o majetok. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články