Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nebezpečná transplantácia hlavy. Mladík nemá čo stratiť
Zdielať na

Nebezpečná transplantácia hlavy. Mladík nemá čo stratiť

MARYLAND / Tridsaťročný Rus Valerij chce absolvovať transplantáciu hlavy. Tvrdí, že nemá čo stratiť. V americkom Marylande sa stretol s talianskym neurochirurgom Sergio Canaverom, ktorý operáciu vykoná.

Transplantácia hlavy a výmena takmer celého tela za nové - znie to síce ako sci-fi, ale Valerij dúfa, že taliansky neurochirurg vie, čo hovorí.

"Ak by som dostal nové telo, zbavil by som sa mnohých obmedzení, ktoré mi sťažujú život," vysvetľuje Valerij dôvod, prečo ide do rizika.

Rus totiž trpí vážnou chorobou - spinálnou svalovou atrofiou. Svoje telo vôbec neovláda. Hlava mu ale funguje ako hodinky. Jeho jedinou šancou tak zostáva pre mnohých šialená vízia talianskeho neurochirurga. Zobrať mu hlavu a zvyšok tela jednoducho vymeniť.

Pravdepodobnosť úspechu

"Viacero profesorov kritizuje prácu doktora Canavera, ale aj pred prvou transplantáciou srdca všetci šomrali a teraz ju robíme bežne," hovorí neurochirurg William Matthews.

Na stretnutí amerických neurochirurgov v Marylande Canavero odhalil svoje plány. O transplantáciu Valerijovej hlavy sa chce pokúsiť do dvoch, troch rokov v Amerike alebo v Číne. Šanca, že to vyjde je podľa neho vysoká.

"Samozrejme, že určité riziko tam je. Zatiaľ to však vidím tak na 90 percentnú šancu, že sa nám to podarí," potvrdzuje.

Drahá a náročná

Neurochirurg má už všetko naplánované. Transplantácia hlavy môže trvať stovke špecialistov 36 hodín a vyjde na 15 miliónov dolárov. Napriek jeho optimizmu na neho mnohí kolegovia pozerajú pochybovačne.

Neurochirurgom sa už v minulosti podarilo transplantovať hlavu potkanovi, psovi aj opici.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články