Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
S každou novou spomienkou jednu zabudneme, tvrdia vedci
Zdielať na

S každou novou spomienkou jednu zabudneme, tvrdia vedci

Zdroj: ISIFA

BIRMINGHAM / Zapamätanie si jednej konkrétnej spomienky spôsobí to, že inú, podobnú, zabudneme. S prekvapivými závermi prišli vedci univerzity v anglickom Birminghame. Tí sa na proces zapamätávania a zabúdania pozreli bližšie pomocou mozgových skenov.

"Na akademickom poli sa o tomto špekulovalo už dlho. Výsledky štúdie sú ale pre mnohých prekvapivé," priznala vedkyňa z univerzity v Cambridge Maria Wimber. 

Mozgová aktivita bola u účastníkov výskumu meraná pomocou mozgových skenov. Vnútri ich mozgu vedci označili jedinečné otlačky dvoch vizuálnych spomienok, ktoré boli vyvolané rovnakým slovom, píše BBC

Následne sledovali, ako spomienka na jeden z obrazov, vyvolala postupné zmiznutie druhého.

Vie, čo je dôležité

Vyzerá to teda tak, že náš mozog automaticky vymazáva spomienky, ktoré by nás mohli odvádzať od tej, v danom momente, hlavnej. "Ľudia vnímajú zabúdanie ako niečo zlé. Naša štúdia ale ukazuje, že sme viac zaangažovaní v tom, čo si počas nášho života zapamätáme, ako sme si mysleli," cituje Wimber magazín Nature Neuroscience.

Výsledky štúdie ale nenaznačujú to, že jedna spomienka príde a druhá odíde.

"Mozog funguje tak, že veci, na ktoré často myslíme, považuje za dôležité. Aby sa zabezpečilo, že sa k týmto dôležitým spomienkam vždy ľahko dostaneme, potláčame tie, ktoré by tomu mohli brániť," dodala vedkyňa.

Súvisiace články