Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vedci objavili najšťastnejší jazyk na svete
Zdielať na

Vedci objavili najšťastnejší jazyk na svete

Zdroj: ISIFA

WASHINGTON / Niektoré jazyky sú šťastnejšie než tie druhé. Správu priniesli matematici z Vermontskej univerzity, ktorí analyzovali desiatku svetových jazykov. Najšťastnejšou je podľa nich španielčina, na chvoste sa nachádza čínština.

Vedci analyzovali slovník, aký používajú ľudia v profesnom i osobnom živote. Ako zdroj použili knihy, noviny, socálne médiá, internetové stránky, televízne a filmové titulky a texty piesní. "Zhromaždili sme 100 miliárd slov z tweetov," uviedol matematik Chris Danforth.

Či už išlo o kórejské tweety, ruské romány, čínske weby, anglické texty piesní alebo vojenské spravodajstvo denníka The New York Times - všade mali ľudia sklon používať viac pozitívne než negatívne slová.

Vedie smiech

V ďalšom kroku matematici identifikovali 10 tisíc najpoužívanejších slov v angličtine, španielčine, nemčine, brazílskej portugalčine, francúzštine, čínštine, kórejčine, ruštine či arabčine.

Rebríček cudzích jazykov,

Reprofoto/The Atlantic

Potom najali päťdesiatku tých, ktorí mali ohodnotiť slová na stupnici od jednej k desiatim, od najmenej šťastných po najšťastnejších. Smiech dostal známku 8,50, jedlo 7,44 a terorista iba 1,30.

Čínske knihy na chvoste

Pomocou Google vedci zistili, ako často sú tieto slová používané online. Najčastejší výskyt šťastných slov potom zaznamenali na španielskych weboch, píše The Atlantic.

Naopak čínske knihy mali zo všetkých skúmaných zdrojov najnižší výskyt šťastných slov. Predposledné skončili kórejské filmové titulky a pred nimi texty piesní v angličtine.

Súvisiace články