Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
YouTube oslavuje 10. výročie. Táto stránka zmenila svet
Zdielať na

YouTube oslavuje 10. výročie. Táto stránka zmenila svet

WASHINGTON / Sieť YouTube oslavuje desať rokov. Pôvodným účelom siete bolo zdieľanie domáceho videa. Postupne sa ale jeho záber rozširoval o hudobné klipy, filmy či videohry. Netrvalo dlho a stal sa z neho fenomén.

Vlastný videokanál ma na YouTube anglická kráľovná, americký prezident či pápež František.

Doména YouTube.com bola zaregistrovaná 14. februára 2005. Prvé videá boli na sieti v máji 2005.

Prvé video zo ZOO

YouTube založili traja zamestnanci spoločnosti PayPal Chad Hurley, Steve Chan a Jawed Karim. Prvé video, ktoré sa na servere objavilo, bolo nahraté v apríli 2005. Zobrazovalo návštevu spoluzakladateľa Karima v zoologickej záhrade v San Diegu. Dodnes je možné ho na sieti vidieť.

V súčastnosti je generálnym riaditeľom YouTube Susan Wojcicki, ktorú v roku 2014 umiestnil magazín Forbes na 12. priečke v rebríčku najmocnejších žien na svete.

Kanálu Youtube šéfuje žena:

Viac ako miliarda unikátnych návštevníkov

Youtube podľa dostupných štatistík navštívi mesačne viac ako miliarda unikátnych návštevníkov. Každú minútu je nahratých na server viac ako 100 hodín nových videí a viac ako tri štvrtiny tohto materiálu nepochádza z USA.

YouTube je momentálne prevádzkovaný v 61 jazykoch po celom svete.

Okrem čisto domácich videí sa začali na YouTube objavovať aj zostrihy televíznych programov, filmov či klipov, čo vyvolalo spory o autorské práve. A to najmä potom, čo firmu koncom roka 2006 kúpil internetový gigant Google. Zaplatil 1,65 miliardy dolárov.

V roku 2008 museli byť stiahnuté tisíce videí kvôli sporu s vydavateľstvom Warner Music. V roku 2009 bol napríklad v Británii a Nemecku dočasne zablokovaný prístup k hudobným klipom kvôli sporom o výšku platieb s ochrannými autorskými zväzmi.

Pre Google prestavuje YouTube ďalšiu cestu k predaju internetovej reklamy. Podľa údajov z portálu The Information činili tržby YouTube z reklamy v roku 2013 3,5 miliardy dolárov.

Okrem hudobných klipov a amatérskeho videa sa dajú na YouTube od roku 2008 legálne sledovať aj staršie seriály a televízne programy. Od roku 2009 aj niektoré celovečerné filmy. Google totiž uzavrel zmluvy s niektorými filmovými a televíznymi spoločnosťami a delí sa s nimi o príjmy z reklamy.

Music Key

V novembri 2014 predstavil YouTube platenú službu, ktorá užívateľom umožňuje počúvať hudbu bez reklamy a sťahovať ju k ďalšiemu použitiu offline. Novinka s názvom Music Key by mala konkurovať hudobným serverom Spotify, Beats a ďalším.

Služba bola najskôr ponúknutá pozvaným hudobným fanúšikom, ktorí majú šesť mesiacov zdarma. Pre širokú verejnosť by mala byť dostupná neskôr za uvádzaciu cenu 7,99 dolára mesačne (približne 9 eur).

U6ívatelia novej platenej služby YouTube získajú s predplatným aj členstvo v hudobnej službe Google nazvanej Play Music s viac než 30 miliónmi piesní.

Od roku 2013 vyhlasuje YouTube vlastné hudobné ceny YouTube Music Awards. Víťazi sú oceňovaní v šiestich kategóriách a sú vyberaní na základe hlasovania fanúšikov.

Music Key je spoplatnená služba YouTube:

Preslávil viacero umelcov

Vďaka YouTube sa celosvetovo preslávil juhokórejský rapper PSY, ktorého videklip Gangnam Style sa stal v roku 2012 najsledovanejším videom. Malo viac ako miliardu vzhliadnutí.

Hitom roka 2013 sa na YouTube stal Harlem Shake. Krátky tanec, pri ktorom sú všetci zúčastnení oblečení do netradičných masiek a kostýmov.

Najsledovanejším videom v roku 2014 sa stala humorná scénka poľského filmového amatéra Sylwestra Wardegy, ktorý navliekol psa do kostýmu obrovského pavúka a s kamerou sledoval vystrašené reakcie ľudí, ktorí sa nechali vystrašiť. Krátke video bolo pustené viac ako 113 milión krát.

Kórejský raper PSY so svojim Gangnam Style valcoval internet:

Pre film zverejnený na YouTube sa zabíjalo

Kontroverziu naopak vyvolal v septembri 2012 americký film "Nevinnosť moslimov" znevažujúci moslimského proroka Mohameda. Klipy z tohto snímku, ktoré boli na YouTube zverejnené, vyvolali krvavé protesty v moslimskom svete.

V krajinách na Blízkom východe si protiamerické demonštrácie vyžiadali viac ako 30 mŕtvych. Americký súd vo februári 2014 nariadil, aby bol film z YouTube odstránený.

Súvisiace články