Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí vedci vedia vyliečiť cukrovku
Zdielať na

Slovenskí vedci vedia vyliečiť cukrovku

BRATISLAVA / Veľký úspech prichádza z malého slovenského laboratória. Ak prejde klinickými testami, podľa vedcov sa pacienti môžu už po jednom zákroku cukrovky zbaviť.

Objav našich vedcov vzbudzuje rešpekt, keďže ochorenie diabetes má v našej krajine rastúcu tendenciu.

"Za minulý rok pribudlo viac ako 22 tisíc nových pacientov. Z toho diabetes I. stupňa bol diagnostikovaný 1380 pacientom," potvrdil Peter Bubla z Národného centra zdravotníckych informácií.

Všetci títo pacienti, ktorí bez dennej dávky inzulínu nie sú schopní fungovať, by sa mohli vyliečiť doslova v priebehu  jedného dňa. Tím vedcov z ústavu polymérov zo Slovenskej akadémie vied vytvoril mikrokapsule, ktoré po transplantácii dokážu obnoviť tvorbu inzulínu v tele tak, ako je tomu u zdravých ľudí.

"Je to skutočne úžasné a sme presvedčení o tom, že to dokážeme. Neviem, či to nazvať šťastím alebo náhodou, ale namiešali sme taký chemický kokteil, ktorý v porovnaní s inými vo svete nikto nedokázal," vyhlásil člen vedeckého tímu Filip Rázga.

Očakávanie úspechu

O pár dní molekuly v Chicagu transplantujú do tela opíc, keďže u nás táto možnosť nie je. "Pôjdeme tam a my budeme garantom technológie," potvrdila členka vedeckého tímu Lucia Uhelská.

"Ak sa to podarí na primátoch, je to kúsok od klinických testov. Testy na opiciach budú trvať dva, možno tri roky. Ak to dokážeme, vyhrali sme. A sme  presvedčení, že to tak bude," dodal Rázga.