Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Krv by mohla byť elixírom mladosti, tvrdia vedci
Zdielať na

Krv by mohla byť elixírom mladosti, tvrdia vedci

Zdroj: ISIFA

PARÍŽ / Dlhodobým hľadaným elixírom mladosti môže byť krv. Niekoľko pokusov uskutočnených na myšiach ukázalo, že transfúzia krvi z mladých myší na myši staré, má na orgány omladzujúce účinky. Vedci z Harvard Stem Cell Institute v americkom Bostone preukázali, že zavedenie vysokých dávok krvného hormónu do krvi starých myší u nich rýchlo potlačilo známky starnutia. O výskume informoval francúzsky denník Le Monde.

Amy Wagersová zdokonalila systém nazvaný heterochronická parabióza, ktorý trvalo spojuje krvný obeh medzi dvoma myšami, jednou mladou a jednou starou. Po piatich týždňoch, po ktorých obe myši zdieľali rovnaký krvný obeh, sa značne znížili symptómy srdečnej nedostatočnosti spojenej s vekom, uviedla Lida Katsimpardiová, ktorá je hlavnou autorkou štúdie zverejnenej v časopise Science.

Regenerácia tkaniva

Bolo preukázané, že proteín GDF-11 bol prítomný vo vysokej miere u mladej myši, zatiaľčo u starších hlodavcov jeho hladina klesala. Vedci zaviedli hormón do krvného obehu starých myší, a tým sa im podarilo dosiahnuť mimoriadnu regeneráciu srdcového tkaniva. Píše o tom denník Le Monde.

GDF-11 je prítomný rovnako u ľudí, ale je známy tým, že zasahuje do raného embryonálneho vývoja, nie tým, že by pôsobil ako hormón. Otázkou je, či tento proteín môže hrať nejakú rolu v delení kmeňových buniek.

Dva roky

Zároveň boli v internetovom vydaní Nature Medicine publikované ďalšie tri články o tom, ako tím z Kalifornskej univerzity porovnával pôsobenie opakovaného injekčného podávania krvnej plazmy mladých myší a plazmy myší starých 18 mesiacov, do tela myší, ktoré boli staré 18 mesiacov. Priemerná dĺžka života myší je dva roky. Ukázalo sa, že transfúzie mladej krvi mali za následok zlepšenie poznávacích schopností testovaných myší, ktoré boli schopné si zapamätať a naučiť sa nové úlohy.

"Naše údaje ukazujú, že podávanie mladej krvi pôsobí proti starnutiu na molekulárnej, štrukturálnej, funkčnej a poznávacej úrovni hipokampu," uvádza sa v štúdii. Hipokampus je súčasť veľkého mozgu, zvlášť citlivá voči starnutiu, ktorá zároveň hrá zásadnú úlohu najmä v priestorovej pamäti a orientácii.

Rockové hviezdy

"V mladej krvi je nepochybne niečo zvláštne, čo umožňuje zmierňovať určité aspekty starnutia," upresnil hlavný autor štúdie Saul Villeda z Kalifornskej univerzity. "Teraz sa uskutočňujú pokusy o vplyve proteínu GDF-11 na staré myši postihnuté Alzheimerovou chorobou," doplnila Katsimpadriová.

Zmierňovanie vplyvu starnutia na ľudské telo prísunom čerstvej krvi dávalo v minulosti podnety k poverám a fantáziám. "Cieľom našej štúdie je teraz všetky hlodavce omladiť, máme jasné terapeutické vízie," hovorí Katsimpardiová.

Pripomína, že produkcia nových neurónov sa objavuje vďaka akejsi parabióze, nie v dôsledku transfúzie. Niektoré rockové hviezdy sa už nechali zlákať transfúziou, aby omladli, ale nie je to také jednoduché.

Klinické testy na človeku by sa mohli začať do štyroch alebo piatich rokov. Ich cieľom by bolo predovšetkým pozorovať pôsobenie proteínu GDF-11 na inom tkanive. Doteraz nie je jasné, aké dávky by sa mali podávať či aké sú prípadné riziká. Treba overiť neškodnosť takých metód, najmä ak ide o možné nebezpečie vzniku karcinómov.

Súvisiace články