Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Google musí mazať osobné údaje, rozhodol Súdny dvor EÚ
Zdielať na

Google musí mazať osobné údaje, rozhodol Súdny dvor EÚ

Zdroj: SITA

BRUSEL / Prevádzkovatelia vyhľadávacích služieb na internete, akou je spoločnosť Google, musia na žiadosť užívateľov z výsledkov vyhľadávania vymazať citlivé osobné údaje. Rozhodol o tom v utorok Súdny dvor EÚ (ECJ). Verdikt znamená dôležité víťazstvo pre stúpencov "práva byť zabudnutý" na internete.

Desiatky sťažností

Sťažnosť na Google inicioval španielsky občan, keď sa vo výsledkoch vyhľadávania objavilo oznámenie o dražbe jeho domu, ktorý ale medzitým získal späť do osobného vlastníctva.

Google tým podľa neho porušil jeho právo na súkromie a mal zabezpečiť odstránenie predmetného oznamu zo svojich indexov. Súdy v Španielsku podľa agentúry Reuters evidujú na Google celkovo 180 podobných sťažností.

Odstránenie odkazu

"Ak sa vo výsledkoch vyhľadávania založenom na mene osoby zobrazí odkaz na webovú stránku, ktorá obsahuje informácie o dotknutej osobe, subjekt, ktorého sa tieto údaje týkajú, môže priamo kontaktovať operátora. V prípadoch, keď operátor jeho žiadosti nevyhovie, môže osloviť kompetentné úrady s cieľom dosiahnuť za určitých podmienok odstránenie tohto odkazu zo zoznamu výsledkov," uviedli sudcovia.

Ak odkazy v zozname výsledkov vyhľadávania porušujú legislatívu EÚ o ochrane údajov, musia ich operátori na základe žiadosti dotknutej osoby odstrániť, uvádza sa v stanovisku. Smernica o ochrane osobných údajov v EÚ platí od roku 1995, v súčasnosti sa pracuje na jej sprísnení.

Súvisiace články