Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prísne pravidlá pre soláriá, počúvajte svoje telo
Zdielať na

Prísne pravidlá pre soláriá, počúvajte svoje telo

BRATISLAVA / Závery epidemiológov potvrdili nárast vzniku melanómu pred 30. rokom života až u 75 percent ľudí. To znamená, že traja zo štyroch fanúšikov solárií v mladom veku majú problém s nebezpečným melanómom.

Prísnejšie limity a normy

"S týmto výsledkom prišla odborná európska komisia. Výskyt sa týka celej Európy, ale najmä tých škandinávskych krajín ako sú Švédsko, Nórsko. Tam majú obyvatelia svetlý typ pokožky," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická. VIAC TU. 

Nastupujú teda prísnejšie limity a normy. Samotný zákaz by nič nevyriešil. Navyše podľa lekárov sú soláriá svojim spôsobom bezpečnejšie ako samotné slnko. Vonku nás ohrozuje ultrafialové žiarenie typu A aj B. Pod takzvanými trubicami len A.

"Solária dnes už majú len žiariče typu A, Tie prenikajú len do tej najhornejšej vrstvy našej pokožky, spôsobia opálenie a zmeny. Uultrafialové žiarenie typu B ale pôsobí do tých hlbších vrstiev pokožky a pri nadmernom slnení poškodzuje priamo bunky," uviedol dermatológ Ján Haid.

Počúvajte vlastné telo

V oboch prípadoch je ale najdôležitejšie pozorne počúvať vlastné telo. "Vždy, keď cítime už akési teplo, horúcu pokožku. Zmeny sa tam dejú," hovorí Haid. Aby to bolo ale ešte komplikovanejšie – odborníci neodporúčajú ani úplné vyhýbanie sa lúčom. Prišli by sme o vitamín D. Dôležité je dať telu čas na regeneráciu. A je jedno či v soláriu alebo na pláži.

"Telo ihneď ako sa opáli zahajuje rekreačné aktivity na obnovenie. Keď to ešte ani nestihne a opäť sa opáli tak áno, dochádza k poškodeniu a jednoducho sa to všetkému vymyká," dodáva dermatológ.

Odporúča sa čas

Upozornenia, ktoré dnes nájdete v každom soláriu, nie sú náhodne. Podľa typu pokožky sa odporúča čas a platí to aj pri opaľovaní na slnku. "My máme obmedzenia, čo sa týka minút," hovorí manažér solária Mário Godor. "Niektorí to naozaj preháňajú a fakt tu platí pravidlo, že všetkého veľa škodí," tvrdí spolumajiteľ solária Vladimír Budinský.

Súvisiace články