Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Do práce s vlastným mobilom a počítačom? Je to možné
Zdielať na

Do práce s vlastným mobilom a počítačom? Je to možné

BRATISLAVA / Používate firemný počítač alebo mobil? Možno už dlho nebudete. Kým dnes až 86 percent všetkých elektronických zariadení v práci nám poskytujú zamestnávatelia, približne od roku 2017 si ich zrejme budeme musieť zabezpečiť sami.

Ľudia na túto novinku nie sú pripravení

Približne o tri roky môžete od šéfa očakávať aj takúto požiadavku pri nástupe do novej práce. Nosiť si budeme najmä vlastnú elektroniku. "Je prebiehajúca kríza, takže viaceré firmy novú techniku nenakupujú," vraví IT špecialista Ondrej Macko.

Ďalším dôvodom môže byť aj to, že mnohé firmy majú staršiu techniku. Inde sa zasa niektorým zamestnancom lepšie pracuje na vlastných notebookoch.

Avšak mať notebook na súkromné a zároveň na pracovné aktivity môže predstavovať nemalú hrozbu, najmä pre firmu. "Zamestnanec má potom možnosť vybrať si, či bude mať dve vlastné zariadenia - jedno na súkromné a druhé na firemné používanie. Alebo jedno, ale musí dodržiavať isté bezpečnostné pravidlá," vraví IT špecialista Andrej Struhár.

Firma môže prísť o citlivé údaje

V konečnom dôsledku teda pri zavedení takéhoto trendu môžu firmy dokonca prerobiť. "Je to nebezpečné, hlavne, keď sa stratia citlivé firemné údaje," vraví Macko. Ani samotní zamestnanci nie sú na takýto trend pripravení.

Toho, že by však takéto nosenie vlastných zariadení malo byť povinnosťou, sa však obávať nemusíte. "Zamestnávateľ je povinný dať zamestnancovi k dispozícii všetky pracovné prostriedky, ktoré potrebuje pre výkon svojej práce," vysvetľuje projektový manažér platy.sk Miroslav Dravecký.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články