Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vedci našli desať nových planét vhodných na život
Zdielať na

Vedci našli desať nových planét vhodných na život

WASHINGTON / Hlboko vo vesmíre vedci našli 833 nových planét. Kandidátov na osídlenie je pritom asi desať. Odborníci odhadujú, že by sa na nich mohla nachádzať voda a teda aj život. Tieto informácie experti získali pomocou Keplerovho teleskopu. Novo objavené planéty tak pripísali na zoznam asi 3 500 planét, ktoré vyzerajú z takejto diaľky pomerne nádejne.

Podmienky na život

Viac než pätinu hviezd podobných Slnku obiehajú v našej galaxii Mliečna dráha planéty, ktoré majú veľkosť zrovnateľnú so Zemou. Nachádzajú sa taktiež v zóne, kde sa môže vyskytovať voda v kvapalnom skupenstve. Podľa agentúry AP to vyplýva zo štúdie, ktorá vyhodnocuje údaje z vesmírneho teleskopu Kepler.

Podľa spoluautora štúdie Geoffa Marcyho to znamená, že v Mliečnej dráhe existujú miliardy planét s podmienkami pre vznik života. Štúdia tvrdí, že sa tam nachádza minimálne 8,8 miliardy hviezd obiehaných planétami o veľkosti Zeme v teplotnej zóne vhodnej pre život.

12 svetelných rokov

"Znamená to, že keď sa človek pozrie na tisíce hviezd na nočnej oblohe, je najbližšia hviezda podobná Slnku s planétou veľkosti Zeme obiehajúca v zóne vhodnej pre život pravdepodobne vzdialená len 12 svetelných rokov a je viditeľná voľným okom," uviedol hlavný autor štúdie Erik Petigura. "To je úžasné," dodal.

Mliečna dráha má priemer okolo 100 000 svetelných rokov. Podľa Marcyho obsahuje zhruba 200 miliárd hviezd, z toho 40 miliárd je podobných nášmu Slnku. Vo vesmíre naviac existujú miliardy ďalších galaxií, upozorňuje agentúra AP.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články