Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Festival vedy v znamení technológií
Zdielať na

Festival vedy v znamení technológií

Zdroj: MONOGRAM Technologies

SLOVENSKO / Posledný septembrový piatok sa už po siedmykrát na Slovensku konal výnimočný festival vedy známy pod názvom Noc výskumníkov. Toto podujatie sa každoročne snaží zbližovať vedcov, širokú verejnosť a najmä žiakov a študentov, tým, že slovenskej verejnosti prezentuje najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy a tiež osobnosti, ktoré sa vďaka svojmu výskumu presadili aj za hranicami nášho štátu.

Najväčšou hviezdou podujatia humanoid Asimo

Noc výskumníkov 2013 sa konala v piatich slovenských mestách a to v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a v Tatranskej Lomnici. Ako oznámil organizátor podujatia, Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, odozvy z celého Slovenska boli mimoriadne pozitívne a podarilo sa prekonať  návštevnosť z roku 2012.

Najväčšou hviezdou podujatia bol humanoid Asimo, ktorý vo svojej bratislavskej show predviedol návštevníkom chôdzu, beh, kráčanie po schodoch či prinesenie podnosu s nápojmi. Asimo si získal srdcia viacerých divákov, avšak jeho poslanie je omnoho dôležitejšie -  v budúcnosti sa má starať o starších ľudí alebo o deti v nemocniciach. 

Máš herca dvojníka?

Okrem humanoidného robota Asima boli na tohtoročnom festivale veľkým lákadlom aj rôzne atrakcie slovenských výskumných ústavov, univerzít a spoločností, ktoré návštevníkom zábavným spôsobom priblížili niektoré vedecké objavy a zaujímavé technológie. K stánkom, ktoré lákali pozornosť mnoho ľudí, patril aj stánok „Máš herca dvojníka?“ spoločnosti MONOGRAM Technologies.

Nadšenci poznania a vedy si mohli vyskúšať, ako funguje technológia Face recognition (technológia rozpoznávania tvárí) a odhaliť pomocou nej, na ktorého herca/herečku sa najviac podobajú. Aktivita prilákala všetky vekové kategórie, ktoré neraz boli prekvapené z výsledkov svojho porovnania. Niekedy sa totiž žena najviac podobala na herca a naopak muž na herečku. Svojho hereckého dvojníka tu našlo vyše 1500 ľudí, najväčšia dosiahnutá zhoda bola vo výške až 68 % a určiť, na ktorého herca sa najviac podobá, hoci s minimálnym percentom zhody, sa podarilo dokonca aj u štvornohého domáceho miláčika. Fotogaléria výsledkov porovnaní je zverejnená na stránke www.facebook.com/MONOGRAMsk.

Porovnávanie biometrických čŕt tváre

Technológia Face recognition, teda technológia rozpoznávaní tvárí, je postavená na princípe porovnávania biometrických čŕt tváre človeka, konkrétne sa porovnáva umiestnenie 63 bodov v rámci ľudskej tváre. V praxi sa používa v rôznych bezpečnostných systémoch na overenie identity a povolenie vstupu osoby do určeného priestoru. Technológia od spoločnosti MONOGRAM Technologies je aplikovaná napríklad na štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave, kde bola pri obrovskom množstve návštevníkov overená aj počas Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011.

Tohtoročná Noc výskumníkov mala u verejnosti veľký úspech a veríme, že trend stúpajúcej návštevnosti a atraktívnosti podujatia sa udrží aj v ďalších rokoch.  

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články