Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Diaľničný tunel je opäť v prevádzke. Viete, ako vyzerá jeho údržba?
Zdielať na

Diaľničný tunel je opäť v prevádzke. Viete, ako vyzerá jeho údržba?

ŽILINA / Diaľničný tunel Považský Chlmec pri Žiline bol štyri dni pre motoristov úplne uzavretý. Dôvodom bola jeho kompletná revízia. Vyše dvojkilometrový tunel je súčasťou diaľnice D3 a hĺbkovej kontrole sa takéto stavby musia podrobovať každé 4 roky.

Diaľničný tunel Považský Chlmec pri Žiline bol od štvrtka 23. mája do pondelka 26. mája na štyri dni pre motoristov úplne uzavretý, dôvodom bolo hĺbkové čistenie.​"Pomocou kief a chémie vyčistili steny tunela. Popri tom sa čistila vozovka, vyčistili sa štrbinové žľaby, ktoré slúžia na odtok vody a nečistôt," informoval bezpečnostný technik Národnej diaľničnej spoločnosti Jaroslav Štrba. Kontrolujú sa elektrické rozvody, kamery snímače fyzikálnych veličín, osvetlenie. Ako funguje tunel a všetky technologické postupy si počas uzávery mohli pozrieť študenti Žilinskej univerzity. Dozvedeli sa nielen tie veci, ktoré sa učia, ale vidia ich aj naživo.

"Prvýkrát som sa ocitol takto v tunely mimo auta. Takže som si všímal technológie, ako to je urobené, ako je urobená ventilácia," hovorí študent Žilinskej technickej univerzity. "Bolo to fajn, Dozvedeli sme sa všetko, čo študujeme, aj v praxi pre nás to bolo prínosné," dodáva študentka.

Súvisiace články