Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Nová jadrová elektráreň? Vláda schválila výstavbu. Kedy ale bude, nikto nevie
Zdielať na

Nová jadrová elektráreň? Vláda schválila výstavbu. Kedy ale bude, nikto nevie

SLOVENSKO / Jadrovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach spustili pred 45 rokmi. Stala sa prvou v bývalom Československu. Od uvedenia do prevádzky sa v nej uskutočnilo 1300 technických vylepšení. Po takmer polstoročí má Slovensko veľké energetické plány, keďže budeme potrebovať stále viac elektriny. A to najmä naše automobilky, ktoré budú vyrábať milióny elektro-vozidiel. V pláne je preto nová jadrová, ale aj vodná elektráreň.

"Je to definitívne. Začíname pracovať na výstavbe nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach do výkonu 1200 megawat," informoval premiér Robert Fico. Teda zatiaľ len odklepnutú jeho kabinetom. "Na konci októbra vás budeme presne informovať o jednotlivých veciach, ktoré z tejto analýzy vzídu," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková. 

Ďalším veľkým projektom by mala byť vodná elektráreň na Ipli. Tento projekt nový nie je, treba ho však prekopať. "Keďže tá analýza a štúdia je stará už niekoľko rokov, veľa vecí sa mení takže celá bude prehodnotená... na dnešnú potrebu," konštatovala Saková. Ako, by mohlo byť jasnejšie na júlovom výjazdovom rokovaní vlády v Rimavskej Sobote. O tento mega projekt majú záujem napríklad Slovenské elektrárne, ktoré chcú projekt výstavby prečerpávacej elektrárne riešiť hneď, ako sa podnik dostane z dlhov. Teda v horizonte dvoch troch rokov. Analytik vníma kombináciu jadrovej elektrárne s vodnou za dobrú.
"Jadrová elektráreň vyrobí elektrinu aj v čase, kedy nie je potreba, napríklad cez víkend, tá prečerpacia dokáže tú elektrinu uschovať a keď je potreba cez týždeň tak vie krásne tú elektrinu vyrábať a dodávať do siete, takže prečerpávacia stanica je naozaj veľmi dobrý zdroj," vysvetlil analytik pre Energieprevas.sk Jozef Badida. Nakresliť však vieme na Slovensku hocičo, aj diaľnicu do Košíc a pri väčšine projektov sa minimálne mešká a skoro vždy sú predražené. "Tam môžeme očakávať aj keby spustili v budúcich rokoch tú výstavbu, čo je tiež strašne ďaleké, možno o 40 rokov keby sa to spustilo, tak to máme ešte pred sebou strašne dlhú dobu," doplnil analytik Badida. 

Svet inak vyrobil prvýkrát tretinu elektriny z čistých zdrojov. Lídrom vo svete je Európska únia, teda s výnimkou Slovenska. S podporou obnoviteľných zdrojov zaostávame pre neriešené legislatívne bariéry. Ani tento rok sa u nás napríklad nepostaví ani jedna veterná elektráreň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy