Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prievidza reaguje na energetickú krízu: Na pomoc si prizvali odborníka
Zdielať na

Prievidza reaguje na energetickú krízu: Na pomoc si prizvali odborníka

Archívna reportáž

PRIEVIDZA / Samospráve v Prievidzi bude na čiastočný úväzok pomáhať odborník z oblasti energií. Ide o jeho z opatrení, ktoré mesto zaviedlo s cieľom zmierniť dopady energetickej krízy. Zároveň prikazuje zamestnancom, ako sa na pracovisku správať.

"Mesto už v predchádzajúcom období pred krízou realizovalo mnohé kroky na zníženie energetickej náročnosti mnohých budov vo svojom vlastníctve, pretože energie boli vždy veľkou položkou," informovala Katarína Macháčková, primátorka mesta Prievidza. Súčasná situácia je podľa nej extrémne vážna, preto samospráva hľadá ďalšie spôsoby, ako reagovať na energetickú krízu.

Opatrenia je podľa nej možné rozdeliť na opatrenia technického a personálneho charakteru. "Aby mala realizácia opatrení svoj zmysel, odbornosť a neboli to len náhodné zrealizované veci, rozhodli sme sa prijať na čiastočný pracovný úväzok energetika, ktorý bude spolupracovať nielen s mestom, ale i mestskými spoločnosťami," ozrejmila primátorka.

Jeho úlohou bude podľa slov primátorky zmonitorovať aktuálny stav, nájsť rezervy, kde by mohlo mesto ušetriť, potom následne navrhnúť možné opatrenia na úsporu energií. Kontrolou zo strany energetika majú prejsť aj jednotlivé technické zariadenia. "Veľmi dôležité je, že bude spolupracovať aj s naším investičným oddelením a už do budúcna, keď budeme realizovať nejaké investičné zámery, bude odporúčať riešenia do projektových dokumentácií, aby boli energeticky čo najefektívnejšie a priniesli očakávané úspory," priblížila Macháčková. K úlohám energetika bude pariť aj následná kontrola výsledkov opatrení, aby mohlo mesto kvantifikovať konkrétne úspory.

K opatreniam personálneho charakteru patria príkazné listy vo vzťahu k zamestnancom. Tie podľa primátorky definujú, ako sa majú zamestnanci na pracovisku správať, aj to, akým spôsobom majú nakladať s využívaním energií. Mesto pristúpilo aj k vypínaniu osvetlenia pamiatok počas nočného obdobia, obmedzeniu vianočnej výzdoby a šetriť bude aj v prípade mobilnej ľadovej plochy, ktorá túto sezónu na Námestí slobody nebude. Samospráva zároveň znížila teplotu v miestnostiach v miere stanovenej vyhláškou, zaviedla fotobunky pri osvetlení spoločných priestorov, chodieb a schodíšť. Na administratívnej budove Správy majetku mesta Prievidza nainštalovala fotovoltaické zariadenie.

Súvisiace články