Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odstavené sanitky a nesplatené lízingy: Seniorov do nemocnice vozí sám riaditeľ
Zdielať na

Odstavené sanitky a nesplatené lízingy: Seniorov do nemocnice vozí sám riaditeľ

PREŠOV / Poskytovateľov dopravnej zdravotnej služby čakalo prekvapenie. Všeobecná zdravotná poisťovňa totiž niektorým nepredĺžila zmluvy. To sú tí, ktorí vozia pacientov v sanitných vozidlách na plánované vyšetrenia. Poisťovňa tvrdí, že nespĺňajú podmienky a zo zoznamu ich vyškrtli. Poskytovatelia teraz majú odstavené sanitky a nesplatené lízingy. A ich doterajší klienti sa nemajú ako dostať na vyšetrenia.

"My sme využívali troch prepravcov, no zrazu nám všetci traja ukončili službu, ktorú nám doteraz poskytovali," vysvetlil riaditeľ zariadenia pre seniorov Harmónia Prešov, Dušan Demčák. Kým sanitky prepravcu ostali stáť zaparkované pri dispečingu v zariadení pre seniorov, riaditeľ  ráno naštartuje auto a do nemocnice klientov vozí.

Na Slovensku do konca augusta bolo zazmluvnených 43 poskytovateľov dopravnej zdravotnej služby. Od septembra ich je o 5 menej. Na čiernom zozname sa z tých piatich ocitli až traja z jedného kraja. Aj pre nich to bola rana pod pás. Niektorí podnikajú v tomto smere už osem rokov. "Sanitné vozidlo okolo 65-tisíc euro, mám lízing a hypotéku, ktorou som určitú časť vozového parku pokryl. Fakt neviem, čo ďalej budem robiť," uviedol konateľ dopravnej zdravotnej služby, Maroš Macko. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že takýmto krokom štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa len napĺňa ciel optimalizácie siete poskytovateľov.

Klienti majú problém sa dostať na vyšetrenia

Ministerstvo žiaden problém nevidí. "Poistenci VšZP však majú aj naďalej zabezpečenú minimálne rovnakú dostupnosť tejto služby v nezmenenom rozsahu, nakoľko službu zabezpečujú iní zazmluvnení poskytovatelia, teda pre pacientov sa v dostupnosti nič nemení," uviedlo v stanovisku Ministerstvo zdravotníctva SR.

Že to nie je úplne podľa predstáv ministerstva a štátnej poisťovne, dokazuje aj email z prostredia Fakultnej nemocnice v Prešove, ktorý sa dostal do našej redakcie. V ňom vedúca sestra upozorňuje kolegov na problémy, ktoré pre zrušené zmluvy hrozia. "Keďže ani ostatní prepravcovia nie sú schopní takýto enormný prevoz pacientov zvládnuť. Preto Vás prosím všetkých – situácia sa rieši. Pacientov zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorých máte, alebo budete prepúšťať, požiadať aby si prevoz riešili vo vlastnej réžii. Lebo aj keď mu bude privolaná sanitka, bude si ju musieť zaplatiť." napísala sestra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy