Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na najväčšom sídlisku v Humennom triedi bioodpad už 3 100 domácností
Zdielať na

Na najväčšom sídlisku v Humennom triedi bioodpad už 3 100 domácností

HUMENNÉ / Kto chce vedieť, ako na to, nech príde do Humenného. Toto z východu Slovenska starostom a primátorom odkázal minister životného prostredia Ján Budaj. Mesto na Hornom Zemplíne sa podľa neho ukážkovo vysporiadalo so zberom kuchynského odpadu. Samosprávy majú túto povinnosť od začiatku roka.

"Máme 1 700 kompostérov pre rodinné domy. Na najväčšom sídlisku už takto triedi približne 3 100 domácností," hovorí Miloš Meričko, primátor mesta Humenné. "Moderní Humenčania vedia, že toto je budúcnosť. Je to jedno z prvých 5 miest, ktoré načas naštartovalo triedenie," hovorí minister životného prostredia Ján Budaj.

Humenčania separujú biologicky rozložiteľný kuchynský odpad od januára. Okrem toho triedia aj ďalšie komodity. Vďaka tomu budú mať podľa odhadov v tomto roku na skládke o tisíc ton odpadu menej. Minister vysvetľuje, že nejde o šikanovanie, ale cieľom je znížiť množstvo odpadu na skládkach. Podľa požiadaviek Európskej únie by sme ich mali začať zatvárať, no stále ich máme vyše sto.

"Také Rakúsko už dávno nemá žiadnu. Už si nerobia budúci odpad priamo na svojom území. Je to veľká škoda, raz to po nás deti budú musieť čistiť. Separujme dnes," hovorí Ján Budaj. Vyzbieranie je jedna vec, no druhá je spracovanie. Takýto odpad putuje do fermentora. Ten napríklad v Humennom nemajú a odpad vozia do susednej Sniny. Aj so zriadením takýchto staníc chce byť ministerstvo samosprávam nápomocné. "Nepoužíva sa žiadna chémia, všetko je prírodné a na vysokej teplote, ktorá likviduje biologické zárodky a klíčivosť semien," hovorí Jaroslav Prokop, zamestnanec prevádzky BRO (biologicky rozložiteľný odpad) v Snine. 

"Vzniká z toho kvalitný humus, ktorý má aj nižšiu uhlíkovú neutralitu. Vieme to využiť či už pri terénnych úpravách, alebo keď si chcete dopestovať zeleninu, či ovocie," hovorí Jozef Ondik, riaditeľ VPS (Verejnoprospešné služby) Snina.

Biologický odpad nemôžete vhodiť ho hocijakého vrecka, ale iba do takého, ktoré dokáže fermentor spracovať. Minister chce dosiahnuť, aby také vrecká dávali samosprávy občanov zadarmo. "Musíme urýchlene pomôcť obciam, aby mali rozložiteľné sáčky. Práve včera som rokoval s inovátorom, ktorý prichádza s pestovaní konope a vyrábaním rozložiteľných materiálov z konope," hovorí minister životného prostredia.

Samosprávy mali od januára do júna čas na to, aby sa so zberom takéhoto druhu odpadu vysporiadali. Od 1. júla už inšpektori môžu dávať pokuty. "Až 70% samospráv využíva kompostovanie, ďalších 22% sa rozhodlo pre zber a ostatní sú kombináciou oboch nástrojov," hovorí Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska. "Verím, že Bratislava sa zodpovedne pripraví tak isto, ak sa chce pozrieť, že sa to dá, nech príde do Humenného," hovorí Ján Budaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy