Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žena zomrela po páde v sanitke. Šofér tvrdí, že si nechcela dať pás
Zdielať na

Žena zomrela po páde v sanitke. Šofér tvrdí, že si nechcela dať pás

Archívne video

MEDZILABORCE / V spravodajstve sledujeme nešťastné úmrtie 74-ročnej ženy, ktorá pri preprave sanitkou spadla a po niekoľkých dňoch v nemocnici zomrela. Vyšetrovanie prípadu pokračuje znaleckým dokazovaním. Ak by totiž žena počas jazdy mala zapnutý bezpečnostný pás, zrejme by jej to mohlo zachrániť život.

"Pri prvom kontakte s pacientom je zodpovedný vodič, pred jazdou je povinný pripútať pacientov, počas jazdy už každý jeden pacient za seba zodpovedá," hovorí Ján Pastirák, podpredseda únie vodičov záchranných a dopravno-zdravotných služieb. Preprave ťažko chorých ľudí sa venuje viac ako štyri desaťročia.

"Nemá absolútne žiadny problém, že urobí toto a hotovo. A je voľný ako vták. Šofér prudko pribrzdí...," pokračuje Pastirák. A presne to sa stalo cestou z Medzilaboriec do Vranova nad Topľou. Žena po pár dňoch v nemocnici zomrela. "On musel pribrzdiť a mamku vyhodilo zo sedadla. Možno ju trebalo upovedomiť, že počúvajte, pani pripútajte sa, ale takéto výroky, že ona sa odmietala pripútať, to nie je pravda," povedal syn nebohej, Emil.

Vyzerá to tak, že bezpečnostný pas mohol výrazne podpísať pod záchranu života. "Pripútajte sa, prosím, tam je nápis veľký. Ostatným členom posádky sa nič nestalo, pretože mali pásy. Keby pani mala pás, som si istý, že ju zo sedačky nevynesie. Je mi to ľúto, je mi to veľmi ľúto," povedal šofér sanitky Peter. 

Skúsený prepravca vysvetľuje, že sa nemôže stať, aby sedadlá v sanitke neboli vybavené aj bezpečnostnými pásmi. Sanitné vozidlo po vyrobení putuje na homologické skúšky. Ak prejde, dostane čosi ako svoj rodný list, až potom môže na cestu. To, že sa niekto odpúta počas jazdy, vodič nezistí. "Nesignalizuje, nie je to tak až urobené, v dnešnej dobe by mal každý dbať o svoju bezpečnosť," hovorí podpredseda únie. 

Policajti okrem výsluchu svedkov vykonávajú aj znalecké dokazovanie za účelom zistenia presnej príčiny smrti. "Humenskí dopravní policajti v tomto prípade vedú stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví," informuje hovorca prešovských policajtov Daniel Džobanik. "Mohla žiť, aspoň trošku mohla žiť. Aby sa iným mamám toto nestalo, čo sa stalo mne," hovorí Emil. "Nie je možné skontrolovať osem ľudí, keď idem z Medzilaboriec do Košíc a kontrolovať ich stále, či sú pripútaní. Ja ju nasilu pripútať nemôžem. Tie pásy tam nie sú na parádu, ani zo srandy a pani si ich odmietala dávať," povedal Peter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy