Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Tatrách zomrel český skialpinista. Sezóna sa skončila pred pár dňami
Zdielať na

V Tatrách zomrel český skialpinista. Sezóna sa skončila pred pár dňami

TATRY / Vo Vysokých Tatrách zahynul 44-ročný český skialpinista. Či ho zasiahla malá lavína alebo ju odtrhol sám, nikto s istotou nevie. Ale v Červenom žľabe už nemal čo robiť. Skialpinistická sezóna sa totiž skončila pred pár dňami.

"Oznámili nám náhodní turisti, že videli padať človeka Červeným žľabom, a to boli v podstate všetky informácie, ktoré sme dostali," opisuje vedúci záchrany Jozef Brejčák. Na základe tohto oznamu horskí záchranári rozbehli akciu. "Bolo veterno, čiže nás vrtuľník musel vyložiť niekoľko sto metrov pod ním," pokračuje Brejčák. 

Po stúpaní muža záchranári našli. Bol zahrabaný v snehu. Hoci ho rýchlo vyhrabali, pomôcť mu nemohli. "Lekár konštatoval na mieste smrť. Oživovanie ani nezačalo. Ozvali sa aj jeho známi, ktorí boli v doline. A tí oznámili, že bol sám, takže sme pátranie ukončili," dodáva vedúci záchrany. Telo muža dostali z terénu a odniesli do smokoveckej márnice. Čo sa hore stalo nikto nevie s istotou povedať. "Ťažko povedať, či bola príčinou lavína, alebo tú lavínu odtrhol následným pádom," povedal Brejčák.

Skialpinista nemal čo v žľabe robiť. Skialpinistická sezóna sa skončila a nie sú na takéto chodenie podmienky. 

Pred nedávnom sa stala podobná tragédia, pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy