Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Marián Leško: Danko u Fica nepochodil, teraz to skúša na Pellegriniho
Zdielať na

Marián Leško: Danko u Fica nepochodil, teraz to skúša na Pellegriniho

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Andrej Danko nemal problém s fungovaním v koalícii po prvýkrát. Počas jeho pôsobenia vo vláde sme už viackrát boli svedkami, keď sa takpovediac staval na zadné.

Prvý spor medzi Andrejom Dankom vo vláde nastal, keď chcel pre vysoké ceny energií odvolať vtedajšieho šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka. Vtedajší premiér Fico sa ho snažil vo funkcii podržať do poslednej chvíle. Napokon Dankovi ustúpil a nahradil ho Ľubomír Jahnátek. 

Väčšia katastrofa ale prišla, keď sa Danko cítil byť ohrdnutý, pretože ho vtedajší Ficov úrad nepozval na Devín. Na cyrilometodských slávnostiach chcel mať prejav, ktorý napokon zverejnil na Facebooku.

Andrej Danko sa dokonca lúčil s politikou

Po tom prichádza kauza eurofondov na ministerstve školstva. Robert Fico zasahuje a odvoláva Dankovho ministra Plavčana. Danko s tým má zásadný problém a na niekoľko dní sa lúči s verejnosťou. "Tieto štyri dni budem rozmýšľať ako ďalej v tejto koalícii. Budem zvažovať ako a či vôbec ďalej v politike," uviedol vtedy Danko. 

"Andrej Danko patrí k tým politikom, ktorý verí tomu, čo momentálne hovorí, no po štyroch dňoch by som to už tak smrteľne vážne nebral," uviedol politický komentátor Marián Leško. Tak sa aj stalo. Neskôr Danko opäť vychladol, aj keď ešte pred tým nepustil svojich ministrov na rokovanie vlády, čím ju de facto zablokoval. 

Hlasovanie o dôvere vlády spojené s odvolaním ministra Richtera

Presne po mesiaci prišla kauza Čistý deň a Andrej Danko žiadal hlavu ministra Richtera. Opäť ale narazil a Ján Richter situáciu ustál, pretože vtedajší premiér spojil hlasovanie o odvolávaní s hlasovaním o vyslovením nedôvere vlády. "Minister práce Ján Richter je najúspešnejší minister akého sme kedy mali," povedal vtedy Fico o Richterovi. 

V decembri zas mal problém s vymenovaním Jany Laššákovej a Mojmíra Mamojku za ústavných sudcov. Vtedy písal aj prezidentovi, ani to ale nepomohlo. V súčasnosti sa mu nepozdával vzťah s novým premiérom. "Si myslím, že Danko skúša vymedziť nové hranice, pretože Fico mu jasne určil mantinely po minuloročnej letnej kríze a Danko zase začína skúšať, čo si až môže dovoliť," myslí si Leško. 

Tlačovú konferenciu premiéra Petra Pellegriniho a Andreja Danka sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy