Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Lekári posielajú ministerke Kálavskej otvorený list
Zdielať na

Lekári posielajú ministerke Kálavskej otvorený list

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Otvorený list je adresovaný ministerke zdravotníctva SR od zamestnancov Národného onkologického ústavu v Bratislave a onkologických pacientov liečených v tomto ústave. Prečítajte si jeho celé znenie.

"Čestne prehlasujeme, že za našou iniciatívou nie sú žiadne politické ani mocenské úmysly, ide len o dobrovoľnú a úprimnú snahu upozorniť na problémy v NOÚ a snahu presadiť pri voľbe nového riaditeľa transparentné, odborné a apolitické kritéria," opisuje svoje úmysly kolektív sestier z Oddelenia ambulantnej chemoterapie. 

Prehlasujú, že žiaden podpis od zamestnancov, od pacientov, ani príbuzných pacientov nebol získaný pod nátlakom ani kladením akýchkoľvek podmienok, všetko prebiehalo výlučne na dobrovoľnej báze. 

Podpisy pod Otvorený list začali zbierať 17.4.2018 v dopoludňajších hodinách. "Sme šokovaní, ako zastrašujúco a amorálne na našu transparentnú iniciatívu do 24 hodín od spustenia zareagovalo vedenie NOÚ. Zamestnancom, ktorí iniciovali či podpísali Otvorený list začali posielať  UPOZORNENIA, aby sa zdržali akýchkoľvek aktivít. Zo strany vedenia NOÚ to považujeme za neadekvátnu a nekalú reakciu, ktorá je len ďalším dôkazom nekompetentnosti riešiť v NOÚ nahromadené problémy. Nie sme si vedomí, že by sme našou transparentnou iniciatívou porušili Etický kódex zamestnanca a morálne hodnoty," píše sa v stanovisku.   

Za 24 hodín vyzbierali vyše 243 podpisov. Pôvodne podpisy plánovali zbierať do konca týždňa, ale vzhľadom na zastrašujúce pracovnoprávne praktiky vedenia NOÚ voči zamestnancom zbieranie podpisov ukončili predčasne. "Za požiadavkami v Otvorenom liste si naďalej stojíme."

Otvorený list podpísalo 7 lekárov, 14 sestier, niekoľko sanitárov, pacientov a príbuzných.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy