Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mal predchádzať násiliu na ženách a domácemu násiliu, no stal sa súčasťou politického boja
Zdielať na

Mal predchádzať násiliu na ženách a domácemu násiliu, no stal sa súčasťou politického boja

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Otázku okolo Istanbulského dohovoru opätovne otvoril predseda parlamentu Andrej Danko. Vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zorganizovala spoločné stretnutie aj s premiérom Petrom Pellegrinim, na ktorom by sa dohovoru opäť venovali. Z prezidentského paláca v stredu prišla odpoveď, že dvere majú otvorené. No aktuálnosť témy zúčastnené strany spochybnili.

Invektívy predsedu parlamentu na adresu prezidentky Zuzana Čaputová obchádza taktným mlčaním. Najnovším Dankovým problémom je Istanbulský dohovor, hoci všetci zúčastnení hovoria, že to žiaden problém nie je. Teda až na Danka, ktorý vyzval prezidentku o stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov. Chce od nej rázne rozhodnutie na základe predošlého odmietavého stanoviska parlamentu a vlády k dohovoru.

Dankovi napokon stretnutie potvrdili na pondelok."Verím, že prezidentka takisto príjme svoje rozhodnutie a bude iniciovať kroky, na ktoré je viazaná," uviedol Andrej Danko. "Pokiaľ ide o stretnutie ústavných činiteľov k tejto téme, nemám problém vyjasniť si vzájomné postoje. Budem rešpektovať rozhodnutie NR SR, keď rozhodne o súhlase alebo nesúhlase s ratifikáciou Istanbulského dohovoru. Doteraz sa to nielen podľa mňa, ale ani podľa viacerých ústavných právnikov, nestalo," píše sa v stanovisku Zuzany Čaputovej. 

To potvrdil aj minister zahraničia Miroslav Lajčák. Dohovor prijatý Slovenskom v roku 2011 podľa neho odvtedy nikdy neschválil parlament ani vláda, tobôž prezidentka, ktorá má konečné slovo. Národná rada aj vláda k dohovoru podľa neho v minulosti zaujala politické, no nie právne stanoviská, keďže sa nezoberali jeho meritom. "Faktom je, že keby sa neudialo aj nič, tak Slovensko nebude účastníckou stranou tohto Istanbulského dohovoru, pretože neprebehol vnútorný ratifikačný proces. Čo sme my urobili je, že sme o tom uznesení vlád a parlamentu informovali Radu Európy aj Európsku úniu," skonštatoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. 

"Vždy budem akceptovať pozvanie na stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov. Dôležité je, že v tomto panuje jednota, čo sa týka Istanbulského dohovoru. Teraz už ide skôr o technikáliu, aký má byť postup," reagoval Peter Pellegrini. 

Lajčák však varoval pred vyťahovaním kontroverzných tém v predvolebnom boji. "Ja som vždy proti tomu, keď sa hrá s nejakými pudmi. Som zástancom diskusie, založenej na faktoch," poznamenal. "Ak to môže prispieť k tomu, aby dohovor nebol ďalej zneužívaný v predvolebnej kampani, rada takéto stretnutie zorganizujem," uzavrela Čaputová. 

Videli ste už poslednú reláciu Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy