Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovensko posiela do Číny humanitárnu pomoc. Teplomery, rukavice aj milión rúšok
Zdielať na

Slovensko posiela do Číny humanitárnu pomoc. Teplomery, rukavice aj milión rúšok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aj v stredu rokuje vláda a príchod premiérovi spestrili handicapovaní umelci, ktorí majú v priestoroch Úradu vlády výstavu. Premiér dostal od jednorukého rezbára kríž. Na rokovaní vlády má dnes Peter Pellegrini viacero personálnych nominácií a vyjadriť sa musel aj k otázke novinárov o povolení na pristátie čínskeho lietadla. Rovnako podľa informácií TV JOJ posiela Slovensko do Číny humanitárnu pomoc.

Slovensko posiela do Číny milión masiek a rúšok, 200 000 oblekov - ochranných kombinézu a milión gumených rukavíc. Rovnako aj 2 000 digitálnych teplomerov, 20 000 okuliarov a 1000 návlekov na topánky. Informáciu pre TV JOJ potvrdilo ministerstvo zdravotníctva. 

Premiér Peter Pellegrini sa v stredu vyjadril na otázky novinárov nielen k problematike Istanbulského dohovoru. "Vždy budem akceptovať pozvanie na stretnutie troch najvyšších činiteľov. Akonáhle niekto takéto stretnutie zvolá, určite môžem potvrdiť, že sa ho zúčastním," uviedol Peter Pellegrini. 

​Minister zahraničných vecí povedal, že vyvinúť iniciatívu by mal minister spravodlivosti. "Dôležité je, že v tomto panuje jednota, čo sa týka Istanbulského dohovoru a nikto ho nemieni nasilu ani pretláčať a ani schvaľovať. Každý rešpektuje aj väčšinový názor slovenskej spoločnosti, aj Národnej rady Slovenskej republiky. Teraz ide skôr už len o technikáliu, aký má byť postup pani prezidentka má iný právny postup, než sme mali my, ako vláda. Stretnime sa, vysvetlíme si a podľa toho spravíme definitívny postup. Ale pre verejnosť jasná správa, nikto nemieni Istanbulský dohovor ratifikovať ani ho násilím pretlačiť, pretože si ho nikto na Slovensku neželá," povedal premiér k Istanbulskému dohovoru. 

Čínske lietadlo by malo na Slovensku pristáť v piatok

Čínske lietadlo chce pristáť na území Slovenska, Viedeň to podľa informácií TV JOJ nepovolila. "Určite sú v mnohých krajinách pozastavené lety s pasažiermi. Ide o nákladné lietadlo, ktoré by malo na Slovensku vyzdvihnúť humanitárnu pomoc, ktoré dali dokopy niektoré firmy, ktoré sú Slovenské a pôsobia v Číne. Malo by odviezť niekoľko ton pomoci do Pekingu. Pre mňa bude rozhodujúca bezpečnosť Slovenskej republiky. To znamená, že spolu s hlavným hygienikom chcem rokovať o tom, či vedia spolu s letiskom pripraviť taký spôsob vybavenia lietadla, samozrejme bolo nejakým spôsobom odizolované od iných častí letiska, aby ľudia, ktorí prídu do kontaktu s posádkou alebo so samotným lietadlom, mali všetky ochranné pomôcky a nedošlo k ohrozeniu života. A zároveň musíme od príletu po odlet vedieť, kde bola jeho posádka. Ak by sme mali istotu, nebolo by od nás fér, aby sme bránili odviezť humanitárnu pomoc do Číny, ktorá je už pripravená," povedal premiér. 

Minister financií Ladislav Kamenický k financovaniu humanitárnej pomoci: "Radil som sa s riaditeľom pre rozpočet, nie je to taká veľká suma, aby sme ju nenašli. Pán minister zahraničných vecí vzniesol žiadosť, tá suma samozrejme nebude najvyššia zo všetkých krajín. Bol to konsenzus, aby sme aj pomohli a aj sa zaradili medzi krajiny, ktoré sú v tejto oblasti rešpektované."

Vláda následne rozhodla, že dovolíme pristáť lietadlu smerujúcemu do Číny, za podmienky, že posádka nevystúpi z lietadla, musí v ňom prespať a večer po naložení humanitárnej pomoci by mali odletieť. Lietadlo bude strážené, aby sa z neho nikto nedostal von. 

Informácie potvrdil aj minister dopravy Árpád Érsek:

Odklon na vojenské letisko podľa premiéra nie je možný kvôli dĺžke pristávacej dráhy pre nákladné lietadlo a rovnako nakladacej technike. Podľa jeho slov, ak neprijmú naše podmienky, povolenie pristáť nedostanú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy