Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Miestami dosiahne vietor rýchlosť až 180 km/h. Pre tieto okresy vydali až tretí stupeň výstrahy
Zdielať na

Miestami dosiahne vietor rýchlosť až 180 km/h. Pre tieto okresy vydali až tretí stupeň výstrahy

BRATISLAVA / Vietor na horách hrozí v stredu vo všetkých krajoch Slovenska. Najvyššiu výstrahu 3. stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre niektoré okresy Banskobystrického, Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Tá bude platiť miestami do polnoci.

„Na horách v polohách nad 1 500 m sa miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 110 - 125 km/h a krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 160 - 180 km/h. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," varujú meteorológovia.

Pre okresy Rimavská Sobota, Martin, Žilina, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín platí výstraha 2. stupňa. Meteorológovia na stredu takisto vydali aj výstrahu 1. stupňa pred vetrom na horách, platí pre niektoré okresy Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.

Na celom Slovensku hrozí aj vietor. Výstraha 2. stupňa dnes platí pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, niektoré okresy Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja. „Miestami sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 85 - 95 km/h alebo priemernú rýchlosť 60 km/h. Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozorňuje SHMÚ. Pre Žilinský kraj na dnes meteorológovia vydali výstrahu 1. stupňa pred vetrom.

Slovenský hydrometeorologický ústav tiež varuje pred snehovými jazykmi a závejmi v niektorých okresoch Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Výstraha 1. stupňa platí do polnoci pre Žilinský a niektoré okresy Banskobystrického a Prešovského kraja.

Cesty a horské priechody sú zjazdné, miestami premávku obmedzujú husté sneženie a záveje

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Výnimkou sú úseky D1 Ivachnová - Liptovský Mikuláš, D1 Hybe - Východná, D1 Važec - Štrba, D1 Matejovce - Levoča, R3 Sedliacka Dubová - Široká a R3 Trstená - Tvrdošín, kde sa na vozovkách nachádza čerstvý alebo kašovitý sneh do 1 cm. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej stránke. Takisto uvádza, že horský priechod Čertovica a cesta II/584 Srdiečko - Bystrá sú pre husté sneženie a skrížené kamióny uzatvorené pre všetku dopravu. Horské priechody Donovaly a Príslop sú uzatvorené pre vozidlá nad 10 metrov celkovej dĺžky. Na cestách I. II. a III. triedy v okrese Námestovo sa tvoria snehové jazyky a záveje.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska zväčša pokrytý vrstvou čerstvého, utlačeného alebo kašovitého snehu do 3 cm, miestami do 4 až 5 cm. Na ceste II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves a na cestách III. triedy v obvode Haligovce a Spišská Stará Ves do 5 až 10 cm. Na ceste II/578 je zľadovatený sneh do 2 cm.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem priechodov Grajnár, Donovaly, Šturec, Huty, Štós, Podspády, Vernár, Makov, Vrchslatina, Súľová, Besník, Pusté Pole a Fačkov, kde je na vozovkách vrstva utlačeného až kašovitého snehu do 1 až 3 cm. Na horských priechodoch Čertovica, Branisko a Huty do 4 až 5 cm a Príslop do 5 až 10 cm.

Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí Slovenska je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vplyvom intenzívneho sneženia a silného vetra sa v posledných dňoch vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí Slovenska vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, čo je 3. stupeň. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) na svojej stránke. Nový sneh, viac ako 50 cm, je neustále previevaný na záveterné svahy. Najmä severovýchodné, východné a juhovýchodné orientácie, kde je ukladaný vo forme nestabilného doskového snehu, vankúšov a prevejov. Uvoľnenie lavíny je v týchto strmých miestach možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Možný je aj výskyt stredne veľkých, výnimočne veľkých spontánnych lavín.

Vzhľadom na lavínovú situáciu a extrémne silný vietor HZS neodporúča pohyb vo vysokohorskom prostredí hôr. Tendencia lavínového nebezpečenstva je počas dnešného dňa ešte mierne stúpajúca.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisté počasie a na mnohých miestach so snežením. Neustále sa ochladzuje, teplota vzduchu sa pohybovala od -14 do -4°C. Za 24 hodín napadalo na horách 15 až 30 cm, v oblasti Tatier až 40 cm nového snehu. Celkovo za periódu sneženia napadalo spolu 40 až 70 cm. Hranica sneženia sa postupne znižovala z 1 600 metrov až do podhoria. Sneženie bolo sprevádzané veľmi silným vetrom prevažne západných smerov na záveterné svahy a do žľabov, pod skalné steny a podobne. Rýchlosť vetra sa pohybuje od 5 do 25 m/s, v nárazoch viac ako 35 m/s. Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestnená, na záveterných svahoch a v žľaboch sa nachádza aj 100 cm nového snehu, a naopak, horské hrebene a rebrá sú vyfúkané do trávy alebo ľadu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy