Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sučku v osade zabili pre mäso. Ľudia protestovali proti beztrestnosti páchateľov
Zdielať na

Sučku v osade zabili pre mäso. Ľudia protestovali proti beztrestnosti páchateľov

PREŠOV / V Prešove v sobotu ľudia protestovali proti tomu, ako v rómskych osadách zaobchádzajú so psami. Patrí medzi ne aj ukradnutá sučka Nina, ktorú zlodeji ukradli milujúcej rodine, aby mohli predať mäso.

Osud Niny, sučky aljašského malamuta, ktorú ukradli v Uzovciach na východnom Slovensku rodine, pre ktorú bola najlepším priateľom, bol krutý. Policajti vypátrali zlodejov, ktorí ju predali na mäso a obvinili ich z krádeže. "Vyškvarili z neho, čo až ťažko sa človeku hovorí, vyškvarili z neho masť," povedala Mária Barátiová, spoluorganizátorka protestu. "Neviem si predstaviť čo to bolo, keď ju niekto niekoľko dní bil či bola priviazaná," povedal majiteľ sučky, Martin Balog. Polícia ale tvrdí, že týranie sa nepreukázalo a zabiť zviera nie je trestný čin. "Samotné zastrelenie, také že jednou ranou, nie je trestný čin," vyjadril sa špecialistka na trestné právo, Lucia Kurilovská.

​Nielen pre prípad Niny, ale aj pre mnohé zvieratá žijúce najmä v osadách, sa stretlo v Prešove na námestí asi 50 ľudí. Niektorí sami, iní so svojimi štvornohými miláčikmi. Hlavným problémom, na ktorý už dlhodobo poukazujú, je potreba zmeny zákona. Pes je na Slovensku z pohľadu paragrafov stále vecou a nie živou bytosťou, to sa ale od septembra zmení. "Budeme im môcť ukázať, že toto nemôžu, toto sa nesmie, lebo môžete byť potrestaní," povedala Mária Barátiová. "Aby štát aktívnejšie pristupoval k problematike týraných zvierat a začal sa tým aktívnejšie zaoberať," vyjadrila nádej spoluorganizátorka zhromaždenia, Adriana Jagerská.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy